Wykonanie




Łazanki zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. Pewnie dlatego, że kiedyś właśnie takie proste dania były smaczne, przygotowywało się je w każdym domu.Teraz kuchnia jest nieco bardziej wymyślna, urozmaicona i bardzo zmodyfikowana, a do starych, zwykłych potraw wracamy dość rzadko.Dziś proponuję przepis na łazanki z
boczkiem i
pieczarkami.
Boczek oczywiście zastąpić możecie
kiełbasą, a
pieczarki pominąć i też będzie pysznieSkładniki na łazanki:250g
makaronu łazanki400g
boczku wędzonego, lub
kiełbasy2
cebule500g
kapusty kiszonejłyżka
koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie )2 ząbki
czosnkukilka
pieczarekpieprz i
majeranek do smakuPrzygotowanie łazanek:W głębokim garnku podmsażamy
boczek pokrojony w średnią kostkę. Kiedy będzie już ładnie podsmażony, dorzucamy posiekaną w kostkę
cebulę,
pieczarki pokrojone w plasterki i
czosnek. Podsmażamy wszystko razem.
Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu.
Kapustę siekamy drobno i przekładamy do garnka z
kiełbasą i dodatkami, smażymy całość przez kilka minut, aż
kapusta nieco zmięknie. Dodajemy ugotowany
makaron, przyprawiamy
pieprzem,
majerankiem i ewentualnie koncentratem, który ja dodaję tylko dlatego, że u mnie w domu bardzo lubią tę wersję.1+Kategorie: