ßßß



Łazanki zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. Pewnie dlatego, że kiedyś właśnie takie proste dania były smaczne, przygotowywało się je w każdym domu.Teraz kuchnia jest nieco bardziej wymyślna, urozmaicona i bardzo zmodyfikowana, a do starych, zwykłych potraw wracamy dość rzadko.Dziś proponuję przepis na łazanki z boczkiem i pieczarkami. Boczek oczywiście zastąpić możecie kiełbasą, a pieczarki pominąć i też będzie pysznieSkładniki na łazanki:250g makaronu łazanki400g boczku wędzonego, lub kiełbasy2 cebule500g kapusty kiszonejłyżka koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie )2 ząbki czosnkukilka pieczarekpieprz i majeranek do smakuPrzygotowanie łazanek:W głębokim garnku podmsażamy boczek pokrojony w średnią kostkę. Kiedy będzie już ładnie podsmażony, dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki i czosnek. Podsmażamy wszystko razem.Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu.Kapustę siekamy drobno i przekładamy do garnka z kiełbasą i dodatkami, smażymy całość przez kilka minut, aż kapusta nieco zmięknie. Dodajemy ugotowany makaron, przyprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie koncentratem, który ja dodaję tylko dlatego, że u mnie w domu bardzo lubią tę wersję.1+Kategorie: