Wykonanie

-Aromatyczna zupa grochowa, gotowana na dobrej wędzonce,
swojskiej kiełbasce, z dodatkiem dużej ilości
czosnku i
majeranku. Najczęściej podaje ją z ugotowanymi osobno
ziemniakami i grzankami czosnkowymi.Dodaje pokrojona
kiełbaskę i
boczek, posypuję świeżą
zielona cebulką. Ktoś powiedział, że grochówka jest jak by nie była zrobiona zawsze dobra. Ale ja zachęcam do przygotowania jej właśnie w ten sposób.Składniki-
groch łuskany ( połówki ) 500 gram-
kiełbasa swojska 1 duża laska-
boczek wędzony ok.25 dkg.-
marchewka 2 szt.,
pietruszka, kawałek
selera-
czosnek 2 duże lub 3 mniejsze ząbki-
listek laurowy,
ziele angielskie-
majeranek, domowa
wegeta-
prażona cebulka 1 kostkaWykonanie
Groch dokładnie płukam i przebieram. Zalewam w dużym garnku
wodą . Dodaje pokrojoną w słupki
marchewkę,
pietruszkę i
seler,
boczek i pokrojona
kiełbaskę, wrzucam
listek laurowy,
ziele angielskie i utarty
majeranek,ząbki
czosnku. Gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości, prawie rozgotowania
grochu.Kiedy już
groch jest prawie rozgotowany doprawiam do smaku odrobiną
wegety, dodaję kostkę
prażonej cebulki.Podaje z osobno ugotowanymi ziemniaczkami,grzankami czosnkowymi, posypuję
zieloną cebulką.Smacznego :)