Wykonanie

Przystawka - mini talerzyki z
ciasta francuskiego z nadzieniem6 porcjiSkładniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego250 g
pieczarek1
cebula (u mnie czerwona)2 ząbki
czosnkukilka
pomidorków koktajlowychkilka czarnych
oliwek1 łyżeczka
oregano1/2 łyżeczki
soli morskiej1/2 łyżeczki
pieprzu40 g
sera (u mnie
Grana Padano)40 g
masła100 g
maki pszennej2-3 łyżki
oliwy1 garść świeżej
natki pietruszki1
jajkoWykonanie:
Pieczarki oczyścić, obrać, odkroić końcówki nóżek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić posiekany
czosnek,
cebulę, zeszklić, dodać
pieczarki, przyprawić
solą,
pieprzem i
oregano, dusić do odparowania
wody. Ciasto rozłożyć, wyciąć koła mniejsze i większe, w tym celu należy ciasto rozwałkowywać na nowo podsypując
mąką aby uzyskać 6 dużych kółeczek z ich bokami. Uformowane talerzyki wysmarować rozmąconym
jajkiem, ułożyć po małym plasterku
masła, dodać usmażone
pieczarki, podsypać
startym serem, ułożyć plastry
pomidorów i
oliwek (nadzienie dowolne). Piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni w zależności od piekarnika. We Francji podobne kubeczki z
ciasta francuskiego nazywają się vol-au-vent, lecz wymagają one większej ilości ciasta, by utworzyć wyższe ścianki albo można kupić je gotowe w sklepach i zadbać jedynie o środek. Moja propozycja jest nieco inna, gdyż zapiekam ciasto razem z nadzieniem, które każdy może dobrać sobie sam. Jest to przekąska
miedzy daniami, jak i przystawka. Ozdabiamy świeżymi
ziołami, ja użyłam świeżej
natki pietruszki.

Smacznego.