Wykonanie
Składniki:1 kg ziemniaczków "pépite"3 łyżki
oliwy20 g
masła250 g
świeżego szpinaku1
cebula2 ząbki
czosnku200 ml
śmietanki słodkiej
natka pietruszkisól morskapieprz1 lub 2 łyżki
octu balsamicznego z
białego wina albo pól
cytrynypól łyżeczki
cukru trzcinowego (nie jest konieczne)Wykonanie:Ziemniaczki umyte dokładnie i osuszone ze skórką gotujemy około 10 minut, następnie po odcedzeniu, wrzucamy na patelnie na rozgrzaną
oliwę i smażymy aż do miękkości, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Na koniec posypujemy świeżą
natką pietruszki i łączymy na patelni. Na drugiej patelni, bądź garnku o grubym dnie roztapiamy
masło i smażymy posiekaną
cebulkę oraz
czosnek, lekko solimy i posypujemy
cukrem, dla złamania smaku. Kiedy nam się zeszkli dorzucamy umyty
szpinak (świeże liście). Można go wcześniej posiekać, ja tego nie robię, ponieważ to już kwestia gustu osoby gotującej (mnie osobiście te uduszone kształtujące się na talerzu liście
szpinaku odpowiadają oraz osobom, które częstuje). Można również podgotować wcześniej
szpinak, czego tez nie czynię. Kolejna czynność to
pieprz,
śmietanka słodka i
ocet balsamiczny lub
sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy solimy do smaku, chwilę gotujemy aby sos nam zgęstniał, dorzucamy posiekaną
natkę pietruszki i gotowe.Danie to może być wykończone dodatkiem, na przykład
sadzonym jajkiem albo pyszną
rybą czy filetem z dobrego białego
mięsa, wybór jak widać szeroki :) W kwestii
ziemniaków ze skórką też pozostawiam do wyboru ponieważ nie wszyscy preferują taką odsłonę
ziemniaka.
Smacznego.