Wykonanie
Delikatne danie na piątkowy wieczór w towarzystwie
wytrawnego białego wina ChardonnaySkładniki:
makaron wstęgi - około 250 g
łosoś wędzony - 250/300 g (prosto z Norwegii)
świeży szpinak - 200 g1
cebulaczosnek - 3 ząbki
sól morska (do smaku)
pieprzpól
cytrynysłodka
śmietanka - 300 ml
cukier trzcinowy - pół łyżeczki1 łyżka
oliwymasło - 50 g1
żółtkoWykonanie:Do patelni (w moim przypadku jest to patelnia ceramiczna) dodajemy
oliwę, następnie
masło.
Oliwa chroni
masło przed nadmiernym smażeniem się, dlatego dobrze jest tę kolejność zachować. Posiekaną
cebulkę wrzucamy do rozpuszczonego
masła, chwilę smażymy, dodajemy szczyptę
soli,
cukru, po chwili dodajemy posiekany
czosnek i chwilkę smażymy. Kiedy połączy nam się
cebulka z
czosnkiem dodajemy pokrojony drobno
łosoś (w moim przypadku jest to filet z
łososia, wędzony, więc pokroiłam go w kosteczkę co dodało daniu bardziej wyrazistego wygladu jak i smaku. Umyty
szpinak i osuszony dodajemy do patelni, mieszamy i smażymy z resztą składników. W osobnej miseczce łączymy
śmietankę z jednym
żółtkiem i wlewamy do patelni, wszystko chwilę dusimy aż sos zgęstnieje, doprawiamy i skrapiamy
sokiem z cytryny. Do patelni i naszego sosu dodajemy ugotowany
makaron al dente, mieszamy, a następnie serwujemy.
Smacznego.