ßßß Cookit - przepis na Makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem w sosie śmietanowym

Makaron z łososiem wędzonym i szpinakiem w sosie śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Delikatne danie na piątkowy wieczór w towarzystwie wytrawnego białego wina Chardonnay
Składniki:
makaron wstęgi - około 250 g
łosoś wędzony - 250/300 g (prosto z Norwegii)
świeży szpinak - 200 g
1 cebula
czosnek - 3 ząbki
sól morska (do smaku)
pieprz
pól cytryny
słodka śmietanka - 300 ml
cukier trzcinowy - pół łyżeczki
1 łyżka oliwy
masło - 50 g
1 żółtko
Wykonanie:
Do patelni (w moim przypadku jest to patelnia ceramiczna) dodajemy oliwę, następnie masło. Oliwa chroni masło przed nadmiernym smażeniem się, dlatego dobrze jest tę kolejność zachować. Posiekaną cebulkę wrzucamy do rozpuszczonego masła, chwilę smażymy, dodajemy szczyptę soli, cukru, po chwili dodajemy posiekany czosnek i chwilkę smażymy. Kiedy połączy nam się cebulka z czosnkiem dodajemy pokrojony drobno łosoś (w moim przypadku jest to filet z łososia, wędzony, więc pokroiłam go w kosteczkę co dodało daniu bardziej wyrazistego wygladu jak i smaku. Umyty szpinak i osuszony dodajemy do patelni, mieszamy i smażymy z resztą składników. W osobnej miseczce łączymy śmietankę z jednym żółtkiem i wlewamy do patelni, wszystko chwilę dusimy aż sos zgęstnieje, doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Do patelni i naszego sosu dodajemy ugotowany makaron al dente, mieszamy, a następnie serwujemy.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/01/makaron-z-ososiem-wedzonym-i-szpinakiem.html