ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i sezamem

Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i sezamem

nazwa

Wykonanie

Zupa z pieczonych buraków w nieco innych smakach, dla odważniejszych i lubiących nowe i ciekawe potrawy. Niewątpliwie zupka jest bardzo zdrowa, wszystkie witaminy pozostają w buraku, pieczonym w folii aluminiowej. A ich słodycz jest zniewalająca :)
Składniki:
4 buraki (u mnie są to podłużne)
2 ziemniaki
1 marchew
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka soli morskiej
0,5 łyżeczki pieprzu
1 szczypta słodkiej papryki
1 szczypta pieprzu cayenne
400 ml mleka kokosowego
1,5 litra wody (opcjonalnie, tak aby przykryło nam warzywa)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki sezamu
1,5 cytryny
1 łyżka oliwy
40 g masła
Wykonanie:
Buraki każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i wstawiamy do pieca na okolo1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Po godzinie należy sprawdzić, czy już są miękkie.
Po wystudzeniu obieramy je ze skórki i kroimy w mała kostkę. Obrane i umyte ziemniaki i marchew również kroimy w mała kostkę. W garnku rozpuszczamy tłuszcz i dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, soli odrobinę i słodzimy, karmelizujemy. Dorzucamy warzywa i smażymy chwilę aż lekko zmiękną, a następnie buraki. Podlewamy woda tak aby przykryć zawartość garnka, wyciskamy sok z cytryny i gotujemy około 15-20 minut. Następna czynność to miksowanie całości i ponowne gotowanie tylko przez chwilkę, aby połączyć mleko kokosowe z nasza zupką. Na talerzu posypujemy prażonym sezamem i mamy ciepły, barwny i bardzo zdrowy posiłek. Smakuje również maluszkom (testowane ;-))
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/02/zupa-krem-z-pieczonych-burakow-z.html