Wykonanie
Zupa z pieczonych
buraków w nieco innych smakach, dla odważniejszych i lubiących nowe i ciekawe potrawy. Niewątpliwie zupka jest bardzo zdrowa, wszystkie witaminy pozostają w
buraku, pieczonym w folii aluminiowej. A ich
słodycz jest zniewalająca :)Składniki:4
buraki (u mnie są to podłużne)2
ziemniaki1
marchew2
czerwone cebule3 ząbki
czosnku2 łyżeczki
cukru trzcinowego2 łyżeczki
miodu wielokwiatowego1 łyżeczka
soli morskiej0,5 łyżeczki
pieprzu1 szczypta
słodkiej papryki1 szczypta
pieprzu cayenne400 ml
mleka kokosowego1,5 litra
wody (opcjonalnie, tak aby przykryło nam warzywa)2 łyżki
sosu sojowego2 łyżeczki
sezamu1,5
cytryny1 łyżka
oliwy40 g
masłaWykonanie:
Buraki każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i wstawiamy do pieca na okolo1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Po godzinie należy sprawdzić, czy już są miękkie.Po wystudzeniu obieramy je ze skórki i kroimy w mała kostkę. Obrane i umyte
ziemniaki i
marchew również kroimy w mała kostkę. W garnku rozpuszczamy tłuszcz i dorzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę i posiekany
czosnek,
soli odrobinę i słodzimy, karmelizujemy. Dorzucamy warzywa i smażymy chwilę aż lekko zmiękną, a następnie
buraki. Podlewamy
woda tak aby przykryć zawartość garnka, wyciskamy
sok z cytryny i gotujemy około 15-20 minut. Następna czynność to miksowanie całości i ponowne gotowanie tylko przez chwilkę, aby połączyć
mleko kokosowe z nasza zupką. Na talerzu posypujemy prażonym
sezamem i mamy ciepły,
barwny i bardzo zdrowy posiłek. Smakuje również maluszkom (testowane ;-))
Smacznego.