ßßß Cookit - przepis na Udka z kurczaka duszone w białym winie

Udka z kurczaka duszone w białym winie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
udka z kurczaka - 4 szt.
marchewki - 3 szt.
seler naciowy - połowa
masło - 50 g
oliwa - 2 łyżki
sól morska - 2 łyżeczki
pieprz - 0,5 łyżeczki
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
śmietanka słodka - 200 ml
mąka pszenna - 2 łyżki
pieprz kolorowy - kilka ziaren
białe wino wytrawne - 500 ml
Wykonanie:
Aby udała nam się ta potrawa należy sciągnąć z udek skórę. Wówczas nie przypali nam sie przy smażeniu. Tak wiec rozgrzewamy oliwę i trochę masła, obsmażamy udka i przekładamy do osobnego naczynia.Wylewamy tłuszcz z naczynia, a następnie dokładamy masło i smażymy pokrojony, umyty seler i marchew w plastry. (Zostawiamy sobie małą cześć pokrojonego selera i marchwi do dodania na koniec duszenia). Posypujemy lekko solą, pieprzem i cukrem. Wsypujemy mąkę i robimy mala zasmażkę. Kiedy warzywa lekko się przysmażą wkładamy z powrotem udka i zalewamy winem 500 ml, tak aby wino przykryło nam zawartość w garnku. Dusimy około 50 minut całość. Na końcu doprawiamy (wedle gustu) i dodajemy śmietankę. Dusimy kolejne 10 minut. Podajemy z ziemniakami, ryżem, makaronem lub pieczywem, ja podałam z chlebem własnego wypieku i czerwona kapusta na winie, którą przedstawiłam wcześniej na moim blogu.
Życzę smacznego :)
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/02/udka-z-kurczaka-duszone-w-biaym-winie.html