Wykonanie

Składniki:
udka z kurczaka - 4 szt.
marchewki - 3 szt.
seler naciowy - połowa
masło - 50 g
oliwa - 2 łyżki
sól morska - 2 łyżeczki
pieprz - 0,5 łyżeczki
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
śmietanka słodka - 200 ml
mąka pszenna - 2 łyżki
pieprz kolorowy - kilka ziaren
białe wino wytrawne - 500 mlWykonanie:Aby udała nam się ta potrawa należy sciągnąć z udek skórę. Wówczas nie przypali nam sie przy smażeniu. Tak wiec rozgrzewamy
oliwę i trochę
masła, obsmażamy udka i przekładamy do osobnego naczynia.Wylewamy tłuszcz z naczynia, a następnie dokładamy
masło i smażymy pokrojony, umyty
seler i
marchew w plastry. (Zostawiamy sobie małą cześć pokrojonego
selera i
marchwi do dodania na koniec duszenia). Posypujemy lekko
solą,
pieprzem i
cukrem. Wsypujemy
mąkę i robimy mala zasmażkę. Kiedy warzywa lekko się przysmażą wkładamy z powrotem udka i zalewamy
winem 500 ml, tak aby
wino przykryło nam zawartość w garnku. Dusimy około 50 minut całość. Na końcu doprawiamy (wedle gustu) i dodajemy
śmietankę. Dusimy kolejne 10 minut. Podajemy z
ziemniakami,
ryżem,
makaronem lub
pieczywem, ja podałam z
chlebem własnego wypieku i
czerwona kapusta na
winie, którą przedstawiłam wcześniej na moim blogu.

Życzę smacznego :)