Wykonanie
Odchudzona wersja popularnego ciasta bez pieczenia - bez
masła,
białego cukru, za to ze zdrową
kaszą jaglaną i
bakaliami. Przyjemność bez wyrzeczeń :) Przepis na nadzienie może się wydawać znajomy, bo już go kiedyś prezentowałam, z tymże w formie tarty .A Ty którą wersję wybierzesz? :)

Składniki (na dwie rolady 2-
waflowe lub jedną 3-
waflową):3-4
wafle tortowe (użyłam tych)1 szklanka
kaszy jaglanej + 3 szklanki
wody1/3 szklanki
wiórków kokosowych3 łyżki
kakao350 ml
mleka roślinnego (np.
migdałowego lub owsianego)5-6
daktyli (lub 4 łyżki
syropu z agawy,
syropu klonowego,
miodu)pół szklanki ulubionych
bakalii (u mnie suszone
jagody goji,
rodzynki,
morwa biała,
orzeszki ziemne)Ganasz
czekoladowy:60 g
gorzkiej czekolady3 łyżki jogurtu/
śmietany (lub
mleczka kokosowego)Przygotowanie:
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ja gotuję zawsze w proporcji 1:3 (1 szklanka
kaszy na 3 szklanki
wody). Gorącą (!)
kaszę zmiksować za pomocą blendera z pozostałymi składnikami (oprócz
bakalii) - do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodać
bakalie i wymieszać łyżką. Masa może się wydawać zbyt rzadka, ale po nocy spędzonej w lodówce zastygnie i rolada z łatwością da się pokroić.

Nie czekamy, aż masa ostygnie, tylko od razu pokrywamy nią
wafle, dzięki temu szybko zmiękną. Ja przełożyłam 3
wafle masą i jeszcze mi jej zostało, więc można zrobić dwie rolady 2-
waflowe.Na pierwszym
waflu rozsmarować część masy, przykryć drugim, znów rozsmarować część masy, przykryć trzecim, na niego ponownie masa i pozostawić na jakiś czas, aby
wafle zmiękły. Następnie zwinąć w roladę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na min. 8 h do lodówki. Aby rolada zachowała kształt, tzn. za bardzo się nie spłaszczyła, proponuję włożyć ją do formy ćwibakówki i dopiero wstawić do lodówki.Przed podaniem roladę można pokryć ganaszem
czekoladowym :
czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać jogurtem/
śmietaną. W kąpieli
wodnej podgrzać
czekoladę i jogurt/
śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa.