Wykonanie
Uwielbiam oponki, a gdy zobaczyłam przepis na
jabłkowo-cydrowe wiedziałam, że muszę je zrobić :) Co prawda w źródłowym przepisie podano, aby wyrobione ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a dopiero po tym czasie zabrać się do wykrawania i smażenia oponek, ale pominęłam ten etap i wcale nie żałuję :) Oponki wyszły bardzo smaczne: delikatnie korzenne, mięciutkie i niezbyt słodkie, ale
lukier nadrabia to niedociągnięcie. Zapraszam do spróbowania :)

Składniki (na ok. 22 szt.):2
jabłka1 , 5 szklanki cydru4 szklanki
mąki + 1 szklanka
mąki do podsypywania ciasta4 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki mielonego
cynamonupół łyżeczki
soli1/4 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej2/3 szklanki
cukru3 łyżki miękkiego
masła1
jajko + 1
żółtko1/4 szklanka
maślanki1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiolej do smażeniaDodatkowo do przygotowania lukru:1 szklanka
cukru pudrukilka łyżek cydruPrzygotowanie:1. Zaczynamy od przygotowania
musu jabłkowo-cydrowego:
jabłka obrać i pokroić, przełożyć do rondla, zalać cydrem i gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż
jabłka zmiękną (ok. 8-10 min.). Następnie zdjąć pokrywkę i gotować do momentu, aż zredukuje się cydr (ok. 10-15 min., powinniśmy otrzymać 1 szklankę musu). Na koniec całość zblendować i odstawić do wystygnięcia.

2. W misce wymieszać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
przyprawami (
cynamonem, gałką muszkat. i
solą). W drugiej misce za pomocą miksera utrzeć miękkie
masło z
cukrem. Następnie dodać
jajko,
żółtko i
mus jabłkowo-cydrowy, wymieszać. W kolejnym kroku (ciągle miksując - tylko do połączenia składników) dodawać: połowę mieszanki
mąki,
maślankę, ekstrakt
waniliowy i na koniec pozostałą ilość
mąki. Uwaga: ciasto wyjdzie kleiste.3. Ciasto przenieść z miski na matę silikonową lub stolnicę posypaną
mąką, zagnieść podsypując
mąką do uzyskania konsystencji pozwalającej na rozwałkowanie ciasta na grubość ok. 1 cm. Szklanką lub filiżanką wykrawać kółka, a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka. Smażyć na rozgrzanym
oleju z obydwu stron, po odsączeniu z tłuszczu posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z
cukru pudru i cydru.Źródło/ Inspiracja: Sweet: Our Best Cupcakes, Cookies, Candy, and
More by the Editors of Food Network Magazine