ßßß
Składniki (na ok. 22 szt.):2 jabłka1 , 5 szklanki cydru4 szklanki mąki + 1 szklanka mąki do podsypywania ciasta4 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki mielonego cynamonupół łyżeczki soli1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej2/3 szklanki cukru3 łyżki miękkiego masła1 jajko + 1 żółtko1/4 szklanka maślanki1 łyżeczka ekstraktu z waniliiolej do smażeniaDodatkowo do przygotowania lukru:1 szklanka cukru pudrukilka łyżek cydruPrzygotowanie:1. Zaczynamy od przygotowania musu jabłkowo-cydrowego: jabłka obrać i pokroić, przełożyć do rondla, zalać cydrem i gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną (ok. 8-10 min.). Następnie zdjąć pokrywkę i gotować do momentu, aż zredukuje się cydr (ok. 10-15 min., powinniśmy otrzymać 1 szklankę musu). Na koniec całość zblendować i odstawić do wystygnięcia.
2. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami (cynamonem, gałką muszkat. i solą). W drugiej misce za pomocą miksera utrzeć miękkie masło z cukrem. Następnie dodać jajko, żółtko i mus jabłkowo-cydrowy, wymieszać. W kolejnym kroku (ciągle miksując - tylko do połączenia składników) dodawać: połowę mieszanki mąki, maślankę, ekstrakt waniliowy i na koniec pozostałą ilość mąki. Uwaga: ciasto wyjdzie kleiste.3. Ciasto przenieść z miski na matę silikonową lub stolnicę posypaną mąką, zagnieść podsypując mąką do uzyskania konsystencji pozwalającej na rozwałkowanie ciasta na grubość ok. 1 cm. Szklanką lub filiżanką wykrawać kółka, a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z cukru pudru i cydru.Źródło/ Inspiracja: Sweet: Our Best Cupcakes, Cookies, Candy, and More by the Editors of Food Network Magazine