Wykonanie
Moje pierwsze zetknięcie z
ciastem fasolowym i na pewno nie ostatnie, bo ciacho jest:niezwykle łatwe do przygotowania,mocno
czekoladowe,wilgotne, więc nie potrzebuje nasączenia, bez grama
mąki - idealne dla osób na diecie bezglutenowej, i co najważniejsze: jest przepyszne :)
Fasola jest w ogóle niewyczuwalna. Z resztą przekonajcie się sami :)

Składniki:Ciasto:2 puszki po 400 g
czerwonej fasoli10
jajek200 g miękkiego
masła1 szklanka
cukru12 łyżek gorzkiego
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia (opcjonalnie: bezglutenowego)łyżeczka
sodyMasa:500 g
serka mascarpone3-4 łyżki
cukru pudru100 g
gorzkiej czekolady4 łyżki
mleka2 łyżki
likieru wiśniowegoDodatkowo:duży słoik 730 g
wiśni drążonych (360 g bez zalewy)Do dekoracji:1 paczka 255 g M&Msów3 paczki po 160 g rurek
waflowych z krememzamiast powyższego: posiekane
orzechyPrzygotowanie:

Do blendera wrzucić
fasolę, dodać 6
jajek, wsypać
cukier i zmiksować.
Masło ubić mikserem i dodawać po jednym resztę
jajek.
Kakao wymieszać z
sodą oraz
proszkiem do pieczenia i dodać do
masła. Wymieszać.

Następnie dodać do tego masę
fasolową i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o śr. 24-26 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 165 °C przez 40-55 minut przy większej tortownicy (u mnie przy tortownicy 24 cm 70 min.).
Wiśnie odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i dodać do niej
mleko.
Serek mascarpone zmiksować z
likierem wiśniowym i
cukrem pudrem. Dodać do tego
czekoladę i dokładnie wymieszać.

Ciasto po upieczeniu przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować masą, ułożyć na niej
wiśnie i przykryć drugim blatem. Górę i boki
tortu również posmarować masą.Dekoracja dowolna: u mnie to rurki i m&msy, ale równie dobrze całość można posypać tylko siekanymi
orzechami. Rurki trochę przyciąć i obłożyć nimi tort. Na wierzch równomiernie wysypać M&Msy.Źródło/ Inspiracja: przepis z programu "Zdrowie na widelcu"