ßßß
Składniki:Ciasto:2 puszki po 400 g czerwonej fasoli10 jajek200 g miękkiego masła1 szklanka cukru12 łyżek gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie: bezglutenowego)łyżeczka sodyMasa:500 g serka mascarpone3-4 łyżki cukru pudru100 g gorzkiej czekolady4 łyżki mleka2 łyżki likieru wiśniowegoDodatkowo:duży słoik 730 g wiśni drążonych (360 g bez zalewy)Do dekoracji:1 paczka 255 g M&Msów3 paczki po 160 g rurek waflowych z krememzamiast powyższego: posiekane orzechyPrzygotowanie:
Do blendera wrzucić fasolę, dodać 6 jajek, wsypać cukier i zmiksować. Masło ubić mikserem i dodawać po jednym resztę jajek. Kakao wymieszać z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dodać do masła. Wymieszać.
Następnie dodać do tego masę fasolową i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o śr. 24-26 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 165 °C przez 40-55 minut przy większej tortownicy (u mnie przy tortownicy 24 cm 70 min.).Wiśnie odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej mleko. Serek mascarpone zmiksować z likierem wiśniowym i cukrem pudrem. Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać.
Ciasto po upieczeniu przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować masą, ułożyć na niej wiśnie i przykryć drugim blatem. Górę i boki tortu również posmarować masą.Dekoracja dowolna: u mnie to rurki i m&msy, ale równie dobrze całość można posypać tylko siekanymi orzechami. Rurki trochę przyciąć i obłożyć nimi tort. Na wierzch równomiernie wysypać M&Msy.Źródło/ Inspiracja: przepis z programu "Zdrowie na widelcu"