ßßß Cookit - przepis na Tort a la Jack Daniel's

Tort a la Jack Daniel's

nazwa

Wykonanie

Męski tort... olbrzym - największy, jaki do tej pory zrobiłam, bo o wadze prawie 5 kg! :) Kakaowy biszkopt przełożony masą malinową. Pycha.
Składniki:
Biszkopt (na blachę o wymiarach 35x25 cm, odmierzałam miarką z ml):
12 jajek
440 ml cukru
440 ml mąki
150 ml mąki ziemniaczanej
175 ml kakao
Krem malinowy:
500 g malin
garść jagód (dla koloru)
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny
4 łyżeczki pektyny
400 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
500 g serka mascarpone
Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej):
2,5 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki mleka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
czarny barwnik spożywczy
Poncz:
szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, wymieszana z 50 ml Jacka Daniel'sa Old No. 7
Dodatkowo:
1100 g czarnej masy cukrowej
200 g białej masy cukrowej
wydruk jadalny na papierze cukrowym
odrobina srebrnego pyłku spożywczego
Przygotowanie:
Biszkopt wg tego przepisu. Piec ok. 50 minut.
Krem malinowy analogicznie do tego przepisu.
Masa maślana wg tego przepisu.
Biszkopt przekroić na 3 blaty, pierwszy wyłożyć na podkładkę/ paterę, nasączyć ponczem, rozsmarować pierwszą część masy malinowej. Przykryć drugim biszkoptem, znów nasączyć ponczem, rozsmarować drugą część masy. Przykryć ostatnim biszkoptem.
Na koniec obłożyć cały tort masą maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Obłożony masą maślaną tort wstawić (najlepiej na noc) do lodówki.
Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/08/tort-la-jack-daniels.html