ßßß
Składniki:Biszkopt (na blachę o wymiarach 35x25 cm, odmierzałam miarką z ml):12 jajek440 ml cukru440 ml mąki150 ml mąki ziemniaczanej175 ml kakaoKrem malinowy:500 g malingarść jagód (dla koloru)1 szklanka cukrusok z połowy cytryny4 łyżeczki pektyny400 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)500 g serka mascarponeMasa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej):2,5 kostki masła1 szklanka cukru pudru2 łyżki mleka2 łyżeczki ekstraktu z waniliiczarny barwnik spożywczyPoncz:szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, wymieszana z 50 ml Jacka Daniel'sa Old No. 7Dodatkowo:1100 g czarnej masy cukrowej200 g białej masy cukrowejwydruk jadalny na papierze cukrowymodrobina srebrnego pyłku spożywczegoPrzygotowanie:Biszkopt wg tego przepisu. Piec ok. 50 minut.
Krem malinowy analogicznie do tego przepisu.Masa maślana wg tego przepisu.
Biszkopt przekroić na 3 blaty, pierwszy wyłożyć na podkładkę/ paterę, nasączyć ponczem, rozsmarować pierwszą część masy malinowej. Przykryć drugim biszkoptem, znów nasączyć ponczem, rozsmarować drugą część masy. Przykryć ostatnim biszkoptem.Na koniec obłożyć cały tort masą maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Obłożony masą maślaną tort wstawić (najlepiej na noc) do lodówki.Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania.