Wykonanie
Ale mi dobrze:) Dwa tygodnie temu południowe Włochy, dziś Szwecja. No dobra, przyznaję, że to tylko kulinarne podróże, ale kto wie... Szwecja jeszcze przede mną :) Teraz do rzeczy: zostałam wywołana do tablicy w kwestii jakiegoś tradycyjnego wypieku z kuchni szwedzkiej. Trochę pogrzebałam w necie i padło na mazariner - kruche tartaletki (lub jak kto woli
ciastka) z masą
migdałową i lukrem. Tartaletki wyszły bardzo delikatne,
słodycz jest idealnie zrównoważona, a dodatek
kardamonu... W-O-W. A przy okazji: wiecie, że
kardamon uważany jest za afrodyzjak? :)Spróbujcie koniecznie tego wypieku i niech Was nie zwiedzie długi przepis, bo mazariner są naprawdę łatwe do wykonania.

Składniki (na 23 szt.):Kruche ciasto:200 g zimnego
masła2 szklanki *
mąki1/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
kardamonu w ziarnach (rozgnieść w moździerzu lub zmielić w młynku do
kawy)1 małe
jajkoNadzienie:1 szklanka blanszowanych
migdałów (lub w łupinkach)1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego70 g
masłapół szklanki
brązowego cukru nierafinowanego3 małe
jajkaLukier:120 g
cukru pudru2 łyżki soku z
pomarańczy lub
cytryny* do odmierzania składników używamy szklanki o poj. 250 mlPrzygotowanie:Ciasto:Ręcznie : Posiekać
masło z przesianą
mąką i
cukrem, dodać zmielony
kardamon i
jajko. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 30 min.Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 30 min.W międzyczasie przygotować nadzienie :
Migdały w łupinkach zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać
wodę i usunąć łupinki (powinny bez problemu odchodzić).
Migdały osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić na
mąkę - ja to robię w malakserze.W rondelku roztopić
masło i odstawić do przestygnięcia.
Jajka ubić z
cukrem do białości (miksować kilka minut). Następnie dodać zmielone
migdały, ekstrakt
migdałowy oraz stopione i ostudzone
masło. Chwilę miksować do połączenia składników.

Piekarnik rozgrzać do temp. 205 stopni C.Metalowe foremki do babeczek przetrzeć ręcznikiem papierowym zwilżonym
olejem.Wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku i wylepić foremki do babeczek. Foremki przenieść na blachę z piekarnika. Następnie uzupełnić je nadzieniem
migdałowym (1 łyżka na foremkę).Piec przez ok. 15 minut. (do momentu, kiedy na górze będą lekko zrumienione).Po wyjęciu z piekarnika poczekać chwilę, aż przestygną, następnie wyjmować z foremek.
Lukier:W małej miseczce wymieszać trzepaczką
cukier z
sokiem z
pomarańczy (lub
cytryny). Jeśli
lukier jest za rzadki - dodać więcej
cukru pudru, jeśli za gęsty - więcej soku. Polukrować mazariner po ich całkowitym ostygnięciu.Źródło/ Inspiracja: kokblog
