ßßß Cookit - przepis na Ciasto Kantyczka

Ciasto Kantyczka

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam żadnego ciasta, więc nadrabiam zaległości... i to ja efektownie:)Zobaczcie sami, jak to ciasto pięknie wygląda w przekroju. Wbrew pozorom jest proste i szybko się je robi. A jak smakuje... sami musicie się przekonać.
Skąd nazwa Kantyczka? Nie mam bladego pojęcia, ale mogę Wam przedstawić swoją teorię:)Kantyczki to książeczki zawierające zbiór starych polskich pieśni religijnych, prawie zawsze wesołych, bo ich tematyką jest Boże Narodzenie. Dlatego dedukuję, że osoba, która wymyśliła to ciasto była tak zachwycona jego smakiem, że swoje zadowolenie wyraziła podśpiewując kolędy ze swojej Kantyczki - książeczki :)
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1,5 kostki margaryny
8 jajek
2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
pół szklanki maku
3 paczki okrągłych biszkoptów
słoik dżemu morelowego lub malinowego
ekstrakt z wanilii
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając pojedynczo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii, na koniec połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej przesiany suchy mak, do trzeciej mąkę (2 łyżki). Na blachę (23x39 cm) wysmarowaną tłuszczem wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty, na nie cienką warstwę dżemu. Następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu wyłożyć ciasto jasne. Nagrzać piekarnik na 180°C i piec przez ok. 40 min (do zrumienienia). Upieczone ciasto polać polewą czekoladową. Polewę zrobiłam z tego przepisu, z tymże zamiast barwnika dodałam 3 łyżki kakao.
Źródło: Najlepsze wypieki czytelników "Poradnika domowego"
Źródło:http://www.cookierenka.com/2013/12/ciasto-kantyczka.html