ßßß
Składniki:2,5 szklanki mąki1,5 kostki margaryny8 jajek2 szklanki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaopół szklanki maku3 paczki okrągłych biszkoptówsłoik dżemu morelowego lub malinowegoekstrakt z waniliiPrzygotowanie:Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając pojedynczo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii, na koniec połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej przesiany suchy mak, do trzeciej mąkę (2 łyżki). Na blachę (23x39 cm) wysmarowaną tłuszczem wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty, na nie cienką warstwę dżemu. Następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu wyłożyć ciasto jasne. Nagrzać piekarnik na 180°C i piec przez ok. 40 min (do zrumienienia). Upieczone ciasto polać polewą czekoladową. Polewę zrobiłam z tego przepisu, z tymże zamiast barwnika dodałam 3 łyżki kakao.Źródło: Najlepsze wypieki czytelników "Poradnika domowego"