ßßß
Składniki (na ok. 15 szt.):400 g marchwi150 g mąki150 g cukru trzcinowego nierafinowanego (można dać ciut mniej, jeśli dekorujemy babeczki słodką masą)75 ml oleju2 jajkapół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli2 łyżeczki przyprawy do piernikaskórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej sparzonej)opcjonalnie: po 25 g obranych migdałów i orzechów laskowychKrem do dekoracji:200 ml śmietany 30%150 g serka kremowego śmietankowegozagęstnik do śmietany4 łyżki cukru pudruzielony barwnik spożywczy w żeluPrzygotowanie:Marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce.Wymieszać olej z cukrem, dodać jajka i lekko je ubić. Do jajek z olejem wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Na koniec dodać skórkę otartą z pomarańczy, marchew, posiekane orzechy i migdały. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do papilotek (do 2/3 wysokości) i piec ok. 20 min. w temperaturze 180°C (z termoobiegiem).Inspiracja: Przepis na Piernik z marchwi z książki "Przysmaki polskiego stołu" M. ŁebkowskiegoKrem:Dobrze schłodzoną śmietanę ubijać mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji. Dodać cukier puder wymieszany z zagęstnikiem do śmietany, chwilę miksować, następnie dodać kremowy serek. Na koniec dodać barwnik spożywczy. Wstawić na ok. pół godziny do lodówki. Po tym czasie nałożyć masę do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdką zamkniętą i udekorować babeczki.