Wykonanie
Jedne z moich ulubionych babeczek, bardzo smaczne, aromatyczne i wilgotne w środku. Bezkarnie je podjadam (nawet podczas pisania tego posta), tłumacząc sobie, że są bardzo zdrowe, no bo przecież głównym składnikiem jest
marchewka :))

Składniki (na ok. 15 szt.):400 g
marchwi150 g
mąki150 g
cukru trzcinowego nierafinowanego (można dać ciut mniej, jeśli dekorujemy babeczki słodką masą)75 ml
oleju2
jajkapół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli2 łyżeczki
przyprawy do piernikaskórka otarta z 1
pomarańczy (wcześniej sparzonej)opcjonalnie: po 25 g obranych
migdałów i
orzechów laskowychKrem do dekoracji:200 ml
śmietany 30%150 g
serka kremowego śmietankowegozagęstnik do
śmietany4 łyżki
cukru pudruzielony
barwnik spożywczy w żeluPrzygotowanie:
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce.Wymieszać
olej z
cukrem, dodać
jajka i lekko je ubić. Do
jajek z
olejem wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól,
przyprawy, ekstrakt z
wanilii i wymieszać. Na koniec dodać skórkę otartą z
pomarańczy,
marchew, posiekane
orzechy i
migdały. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do papilotek (do 2/3 wysokości) i piec ok. 20 min. w temperaturze 180°C (z termoobiegiem).Inspiracja: Przepis na Piernik z
marchwi z książki "Przysmaki polskiego stołu" M. ŁebkowskiegoKrem:Dobrze schłodzoną
śmietanę ubijać mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji. Dodać
cukier puder wymieszany z zagęstnikiem do
śmietany, chwilę miksować, następnie dodać kremowy
serek. Na koniec dodać
barwnik spożywczy. Wstawić na ok. pół godziny do lodówki. Po tym czasie nałożyć masę do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdką zamkniętą i udekorować babeczki.