ßßß Cookit - przepis na Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Jedne z moich ulubionych babeczek, bardzo smaczne, aromatyczne i wilgotne w środku. Bezkarnie je podjadam (nawet podczas pisania tego posta), tłumacząc sobie, że są bardzo zdrowe, no bo przecież głównym składnikiem jest marchewka :))
Składniki (na ok. 15 szt.):
400 g marchwi
150 g mąki
150 g cukru trzcinowego nierafinowanego (można dać ciut mniej, jeśli dekorujemy babeczki słodką masą)
75 ml oleju
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżeczki przyprawy do piernika
skórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej sparzonej)
opcjonalnie: po 25 g obranych migdałów i orzechów laskowych
Krem do dekoracji:
200 ml śmietany 30%
150 g serka kremowego śmietankowego
zagęstnik do śmietany
4 łyżki cukru pudru
zielony barwnik spożywczy w żelu
Przygotowanie:
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Wymieszać olej z cukrem, dodać jajka i lekko je ubić. Do jajek z olejem wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Na koniec dodać skórkę otartą z pomarańczy, marchew, posiekane orzechy i migdały. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do papilotek (do 2/3 wysokości) i piec ok. 20 min. w temperaturze 180°C (z termoobiegiem).
Inspiracja: Przepis na Piernik z marchwi z książki "Przysmaki polskiego stołu" M. Łebkowskiego
Krem:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijać mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji. Dodać cukier puder wymieszany z zagęstnikiem do śmietany, chwilę miksować, następnie dodać kremowy serek. Na koniec dodać barwnik spożywczy. Wstawić na ok. pół godziny do lodówki. Po tym czasie nałożyć masę do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdką zamkniętą i udekorować babeczki.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2013/12/babeczki-marchewkowe.html