Wykonanie
Kilka dni temu moja siostra zrobiła pieczone
bakłażany (w nieco innym wydaniu, które też na pewno wypróbuję) i bardzo zachwalała ich smak. Postanowiłam spróbować,
bakłażanów nigdy nie
jadłam, nie wiem
czemu. Nadziałam je
mięsem mielonym i
powiem Wam, że są pyszne. Miękkie, smaczne, idealne na obiad. Z dodatkiem
mozzarelli - po prostu ekstra. Musicie spróbować, u nas na pewno jeszcze nie raz się pojawią:)

Potrzebujemy:3
bakłażany500 g
mięsa mielonego (np. z
łopatki lub
polędwicy)3 łyżki posiekanej
natki pietruszki2
jajka3 łyżki
bułki tartej6 łyżek
oliwy z oliwek1
mozzarellasól i
pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
Bakłażany myjemy i kroimy na pół. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Bakłażany kroimy w środku w kostkę, nie uszkadzając ich skórki (jak na zdjęciach na dole). Dokładnie solimy i
pieprzymy i smarujemy
oliwą z oliwek.
Bakłażany układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.W tym czasie szykujemy
mięso. Do miski wkładamy
mięso mielone,
jajka,
bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, dodajemy posiekaną
natkę z
pietruszki.Upieczone
bakłażany wyjmujemy z piekarnika i gdy trochę ostygną wydrążamy z nich środek. Wyrzucamy pestki, miąższ bez pestek dodajemy do
mięsa mielonego i mieszamy.W zagłębieniach
bakłażanów układamy
mięso mielone i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na kolejne 30 minut.Po tym czasie na wierzch
bakłażanów nakładamy pokrojoną w kostkę
mozzarellę i pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut.Gotowe, smacznego!:)


