ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu moja siostra zrobiła pieczone bakłażany (w nieco innym wydaniu, które też na pewno wypróbuję) i bardzo zachwalała ich smak. Postanowiłam spróbować, bakłażanów nigdy nie jadłam, nie wiem czemu. Nadziałam je mięsem mielonym i powiem Wam, że są pyszne. Miękkie, smaczne, idealne na obiad. Z dodatkiem mozzarelli - po prostu ekstra. Musicie spróbować, u nas na pewno jeszcze nie raz się pojawią:)
Potrzebujemy:
3 bakłażany
500 g mięsa mielonego (np. z łopatki lub polędwicy)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
6 łyżek oliwy z oliwek
1 mozzarella
sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
Bakłażany myjemy i kroimy na pół. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Bakłażany kroimy w środku w kostkę, nie uszkadzając ich skórki (jak na zdjęciach na dole). Dokładnie solimy i pieprzymy i smarujemy oliwą z oliwek.
Bakłażany układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
W tym czasie szykujemy mięso. Do miski wkładamy mięso mielone, jajka, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę z pietruszki.
Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika i gdy trochę ostygną wydrążamy z nich środek. Wyrzucamy pestki, miąższ bez pestek dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy.
W zagłębieniach bakłażanów układamy mięso mielone i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na kolejne 30 minut.
Po tym czasie na wierzch bakłażanów nakładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę i pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut.
Gotowe, smacznego!:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/01/pieczonebaklazany.html