ßßß
Potrzebujemy:3 bakłażany500 g mięsa mielonego (np. z łopatki lub polędwicy)3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 jajka3 łyżki bułki tartej6 łyżek oliwy z oliwek1 mozzarellasól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony)Bakłażany myjemy i kroimy na pół. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.Bakłażany kroimy w środku w kostkę, nie uszkadzając ich skórki (jak na zdjęciach na dole). Dokładnie solimy i pieprzymy i smarujemy oliwą z oliwek.Bakłażany układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.W tym czasie szykujemy mięso. Do miski wkładamy mięso mielone, jajka, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę z pietruszki.Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika i gdy trochę ostygną wydrążamy z nich środek. Wyrzucamy pestki, miąższ bez pestek dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy.W zagłębieniach bakłażanów układamy mięso mielone i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na kolejne 30 minut.Po tym czasie na wierzch bakłażanów nakładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę i pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut.Gotowe, smacznego!:)

