Lubię takie dania, które mogą służyć za dodatek do mięsa ale można też je zjeść zupełnie samodzielnie. Takie jak krokiety ryżowe. Mozzarella włożona w środek dodatkowo je uatrakcyjnia, zwłaszcza jeśli ktoś lubi ciągnący się ser a kurkuma to już mój wymysł bo bardzo lubię jak danie ma konkretny, wyrazisty kolor.Składniki:25 dag ugotowanego ryżu2 łyżki soki z cytrynyjajko3 łyżki tartego parmezanupieprz, sólłyżka oliwy5 łyżek bułki tartejmozzarellanatka pietruszkiRyż wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać jajko, pietruszkę i parmezan, przyprawić pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić na tyle części ile będzie krokietów. Nabierać ryż i formować owalne kotlety wcześniej wkładając w środek kawałek mozzarelli. Każdy kotlet dokładnie oprószyc bułką tarta. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po 15 minutach odwrócić na drugą stronę i piec, aż zrobią się chrupiące. Można też, zamiast piec w piekarniku, usmażyć krokiety na patelni.Smacznego:)