Wykonanie
Uwielbiam
ciasteczka owsiane, są zdrowe, dietetyczne i naprawdę smaczne. W tych ciasteczkach są tylko dwie łyżki
oleju (!) i znacznie zminimalizowana ilość
cukru. Są wilgotne, nie są twarde ani chrupiące, ale delikatne w konsystencji. Idealne do
herbatki:) Polecam!Przepis znaleziony na Moich Wypiekach, nieznacznie zmodyfikowany.

Potrzebujemy:1
jajko4 łyżki
miodu2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (można pominąć)1/3 szklanki
cukru trzcinowegoszczypta
solipół łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szklanki
mąki razowej1/4 tabliczki
gorzkiej czekolady, drobno posiekanej1 szklanka posiekanych
śliwek suszonych1 szklanka
płatków owsianych1 łyżka zmielonych
orzechów włoskichJajko,
cukier,
sól, ekstrakt
waniliowy,
olej i
miód mieszamy w naczyniu. Dodajemy
mąkę,
sodę oczyszczoną,
płatki owsiane, posiekaną
czekoladę i
suszone śliwki oraz zmielone
orzechy. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Ciastka wykładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy dość równe koła z
ciastek, pamiętając, że nieco urosną przy pieczeniu.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i pieczemy 10-12 minut aż się zarumienią.Schładzamy na kratce.Smacznego!