Wykonanie
Rok temu zrobiłam przepyszny
ketchup z
cukinii i teraz, kiedy dostałam od Babci wielką
cukinię, od razu wiedziałam co z niej zrobię :) Tamten
ketchup był idealny w smaku, ale wiecie, że ja lubię kombinować? Trochę pozmieniałam, trochę dodałam i na szczęście wyszło fantastycznie! (chyba bym się zapłakała, gdyby nie wyszedł tak dobry jak w zeszłym roku). Obydwa przepisy polecam! Tutaj znajdziecie zeszłoroczny
ketchup z
cukinii.Ach i przy okazji ogłaszam, że wróciła mi wena do gotowania! :))

Składniki (u mnie wersja z
curry i bez
curry:)1,5 kg
cukinii3
czerwone papryki0,5 kg
cebuliniecałe pół szklanki
octu jabłkowego1 łyżeczka
papryki ostrej zmielonej0,5 łyżeczki
białego pieprzu (jeśli chcecie łagodny
ketchup, dodajcie mniej:)600 g
koncentratu pomidorowego4 łyżki
cukru2 łyżki
soli1 łyżeczka
curryCukinię obieramy, wydrążamy środek z pestkami i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Zasypujemy czterema łyżkami
cukru, odstawiamy na 2 godziny.
Paprykę kroimy w paski (mniej więcej, gdyż i tak
potem ją zmiksujemy),
cebulę drobno siekamy.
Paprykę i
cebulę przekładamy do miski i zasypujemy
solą (2 łyżki). Odstawiamy podobnie jak
cukinię na 2 godziny.Po tym czasie odsączamy
cukinię i odlewamy
wodę z
cebuli i
papryki. Przekładamy wszystko do garnka i gotujemy 30 minut do miękkości warzyw.Ugotowane warzywa miksujemy (uważajcie żeby się nie poparzyć! Najlepiej odczekać najpierw aż trochę ostygną).Przekładamy do garnka i dalej gotujemy. Teraz dodajemy wszystkie pozostałe
przyprawy -
pieprz,
paprykę ostrą,
curry (jeśli nie przepadacie za
curry, można je pominąć). Wlewamy
ocet jabłkowy i
koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy, gotujemy przez około 15 minut.Spróbuj swój
ketchup, czy nie trzeba dodać do niego więcej przypraw :) Teraz jest ten moment, żeby doprawić go według swojego uznania, oczywiście jeśli zajdzie taka potrzeba.Gorący
ketchup przekładamy do czystych, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i stawiamy wieczkiem do dołu (jak na zdjęciu).Tak przygotowany i zamknięty w słoiczku
ketchup można przechowywać przez kilka miesięcy (do około roku). Smacznego!