ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Rok temu zrobiłam przepyszny ketchup z cukinii i teraz, kiedy dostałam od Babci wielką cukinię, od razu wiedziałam co z niej zrobię :) Tamten ketchup był idealny w smaku, ale wiecie, że ja lubię kombinować? Trochę pozmieniałam, trochę dodałam i na szczęście wyszło fantastycznie! (chyba bym się zapłakała, gdyby nie wyszedł tak dobry jak w zeszłym roku). Obydwa przepisy polecam! Tutaj znajdziecie zeszłoroczny ketchup z cukinii.
Ach i przy okazji ogłaszam, że wróciła mi wena do gotowania! :))
Składniki (u mnie wersja z curry i bez curry:)
1,5 kg cukinii
3 czerwone papryki
0,5 kg cebuli
niecałe pół szklanki octu jabłkowego
1 łyżeczka papryki ostrej zmielonej
0,5 łyżeczki białego pieprzu (jeśli chcecie łagodny ketchup, dodajcie mniej:)
600 g koncentratu pomidorowego
4 łyżki cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka curry
Cukinię obieramy, wydrążamy środek z pestkami i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Zasypujemy czterema łyżkami cukru, odstawiamy na 2 godziny.
Paprykę kroimy w paski (mniej więcej, gdyż i tak potem ją zmiksujemy), cebulę drobno siekamy. Paprykę i cebulę przekładamy do miski i zasypujemy solą (2 łyżki). Odstawiamy podobnie jak cukinię na 2 godziny.
Po tym czasie odsączamy cukinię i odlewamy wodę z cebuli i papryki. Przekładamy wszystko do garnka i gotujemy 30 minut do miękkości warzyw.
Ugotowane warzywa miksujemy (uważajcie żeby się nie poparzyć! Najlepiej odczekać najpierw aż trochę ostygną).
Przekładamy do garnka i dalej gotujemy. Teraz dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy - pieprz, paprykę ostrą, curry (jeśli nie przepadacie za curry, można je pominąć). Wlewamy ocet jabłkowy i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy, gotujemy przez około 15 minut.
Spróbuj swój ketchup, czy nie trzeba dodać do niego więcej przypraw :) Teraz jest ten moment, żeby doprawić go według swojego uznania, oczywiście jeśli zajdzie taka potrzeba.
Gorący ketchup przekładamy do czystych, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i stawiamy wieczkiem do dołu (jak na zdjęciu).
Tak przygotowany i zamknięty w słoiczku ketchup można przechowywać przez kilka miesięcy (do około roku). Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/09/ketchup-z-cukinii-z-papryka-i-curry-i.html