Wykonanie
Po raz pierwszy takiego
ketchupu spróbowałam od koleżanki z pracy. Od razu skradł moje
serce i wiedziałam, że zrobię swój, kiedy przyjdzie sezon na
cukinie. Taki
ketchup to absolutnie pyszna i dużo zdrowsza alternatywa dla sklepowej wersji. Moje Drogie, robimy go,
póki cukinia jest w dobrej cenie :)Składniki:500 g obranej i pozbawionej środków z nasionami
cukinii2 średnie
cebule200 g
koncentratu pomidorowego1/2 szklanki
cukru1/3 szklanki
octuostra papryka według upodobańczubata łyżeczka słodkiej mielonej
paprykisólCukinie starłam na tarce na dużych oczkach i posiekałam
cebule. Posoliłam i odstawiłam na 3 godziny. Po tym czasie bez odsączania postawiłam je bez przykrycia na mały ogień. Dodałam
paprykę słodką i ostrą i gotowałam 20 minut. Po tym czasie dodałam
cukier i
ocet. Gotowałam kolejne 20 minut. Po tym czasie dodałam koncentrat i gotowałam kolejne 20 minut. Po tym czasie zblendowałam na gładką masę.W tym czasie przygotowałam słoiki: do zimnego piekarnika wstawiłam umyte słoiki i nakrętki. Piekarnik włączyłam na 120 stopni i w takiej temperaturze trzymałam je 15 minut. Po tym czasie za pomocą lejka napełniałam słoiczki
ketchupem. Zakręciłam niezbyt mocno słoiki i w temperaturze 120 stopni pasteryzowałam przez 20 minut. Po tym czasie wyjęłam słoiczki, dokręciłam nakrętki i pozostawiłam do wystygnięcia. Gotowe.