ßßß Cookit - przepis na Pomidorowa z ryżem

Pomidorowa z ryżem

nazwa

Wykonanie

Jedna z ulubionych, większości kojarzy się z dzieciństwem. Chociaż muszę się przyznać, że kiedyś za nią nie przepadałam. Na szczęście teraz się to odmieniło. Niby banalna i mało oryginalna, ale jej sekret tkwi właśnie w prostocie. Najlepsza z najlepszych... Pomidorowa z ryżem.
Składniki:
Rosół:
pietruszka,
seler,
duża marchew,
kawałek pora
udziec z indyka,
kilka liści kapusty pekińskiej,
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól, pieprz
Wszystko razem gotujemy ponad 2 godziny na małym ogniu. Im dłużej tym lepszy bulion. Spokojnie możemy go przygotować dzień wcześniej, lub nadmiar zamrozić (oczywiście bez warzyw i mięsa).
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół łyżki ulubionego ketczupu
torebka ryżu
śmietana
Do rosołu dodajemy koncentrat i ketczup. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy ryż i gotujemy do jego miękkości, od czasu do czasu mieszamy.
Doprawiamy śmietaną i gotowe.
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2014/12/pomidorowa-z-ryzem.html