Moja następna odsłona ciecierzycy . Tym razem jako alternatywa zwykłej pomidorówki. Do tej zupy idealnie nada się niedzielny rosół :)Składniki:szklanka ciecierzycy (lub gotowej w puszce)*puszka pomidorówczerwona cebulaok.1l bulionu/rosołuocet balsamiczny/ ocet winny czerwonybazylia, majeranek, oreganoszczypta cukruolej ryżowy/oliwa z oliwek* Jeśli używamy suchej ciecierzycy przed użyciem, należy ją moczyć przez ponad 12 godzin . Po tym czasie wymieniamy wodę i gotujemy przez godzinę. Nie dodajemy w trakcie żadnych przypraw ani soli.Sposób przyrządzania:1. Gotujemy prawdziwy bulion, bez użycia kostek rosołowych.2. Cebulę w miarę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie bądź olejuryżowym. Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy pomidory. Doprawiamy bazylią, oregano oraz odrobiną soli. Dokładnie mieszamy i podsmażamy z 15 minut.3. Po tym czasie cebulę, pomidory oraz cieciorkę dodajemy do rosołu. Gotujemy z 20 minut.4. Doprawiamy majerankiem oraz octem winnym lub balsamicznym. Czasami dodaje do smaku odrobinę ketchupu.Smacznego:)