ßßß Cookit - przepis na Zupa z ciecierzycy z pomidorami

Zupa z ciecierzycy z pomidorami

nazwa

Wykonanie

Moja następna odsłona ciecierzycy . Tym razem jako alternatywa zwykłej pomidorówki. Do tej zupy idealnie nada się niedzielny rosół :)
Składniki:
szklanka ciecierzycy (lub gotowej w puszce)*
puszka pomidorów
czerwona cebula
ok.1l bulionu/rosołu
ocet balsamiczny/ ocet winny czerwony
bazylia, majeranek, oregano
szczypta cukru
olej ryżowy/oliwa z oliwek
* Jeśli używamy suchej ciecierzycy przed użyciem, należy ją moczyć przez ponad 12 godzin . Po tym czasie wymieniamy wodę i gotujemy przez godzinę. Nie dodajemy w trakcie żadnych przypraw ani soli.
Sposób przyrządzania:
1. Gotujemy prawdziwy bulion, bez użycia kostek rosołowych.
2. Cebulę w miarę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie bądź oleju ryżowym. Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy pomidory. Doprawiamy bazylią, oregano oraz odrobiną soli. Dokładnie mieszamy i podsmażamy z 15 minut.
3. Po tym czasie cebulę, pomidory oraz cieciorkę dodajemy do rosołu. Gotujemy z 20 minut.
4. Doprawiamy majerankiem oraz octem winnym lub balsamicznym. Czasami dodaje do smaku odrobinę ketchupu.
Smacznego:)
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2014/03/w-roli-gownej-ciecierzyca.html