Wykonanie
Pikantne, aromatyczne, rozgrzewające.
Chilli con carne do przepyszne danie jednogarnkowe, znakomite na chłodniejsze dni.

Składniki:500 g wieprzowo-
wołowego mięsa mielonego1
czerwona cebula, drobno posiekana1
czerwona papryka, pokrojona w kostkępuszka
kukurydzy odsączonej z zalewypuszka
czerwonej fasoli odsączonej z zalewydwie puszki krojonych
pomidorówprzyprawy:
sól (1/3 łyżeczki),
pieprz (szczypta), granulowany
czosnek (szczypta),
oregano (łyżeczka),
słodka papryka (2 łyżeczki),
papryka ostra (2 łyżeczki)lub
chilli w płatkach (można użyć również gotowej
mieszanki przypraw do
chilli con carne, dostępnej w sklepach)łyżka
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:W garnku z grubym dnem rozgrzałam
olej i wrzuciłam
cebulkę. Smażyłam, aż zrobiła się szklista, po czym dodałam
mięso mielone i smażyłam dalej przez ok. 5 minut.Do
mięsa dosypałam
przyprawy i smażyłam przez kolejne 5 minut, często mieszając.Całość zalałam
pomidorami, dorzuciłam też
paprykę,
kukurydzę i
fasolę. Dokładnie wymieszałam i zmniejszyłam ogień. Dusiłam pod przykryciem przez ok. pół godziny.
Chilli podałam z moimi domowymi nachosami, ale zazwyczaj
ryż też się świetnie sprawdza.