ßßß Cookit - przepis na Chili con carne

Chili con carne

nazwa

Wykonanie

Po tortillach czas na chili, z którym można je spałaszować. Wybaczcie za zdjęcia, no ale...nie jest to wybitnie fotogeniczna potrawa ;) a i ja byłam zbyt głodna, żeby się bawić w fotografię reklamową. Chili ma wszystkie zalety dobrego obiadu - robi się je ekspresowo, brudzi się tylko jeden garnek, można nim nakarmić stado głodnych gości a jak zostanie - zamrozić. Można je też podać na wiele różnych sposobów - zjeść samo, jak gulasz, ugotować do niego ryż, podać z nachosami czy wreszcie nabierać je lekko podpieczonymi tortillami.
Składniki (na przynajmniej 5 porcji, i to jak się je samo chili, bez dodatków ;)):
500g mielonego mięsa wołowego (nada się też wieprzowo-wołowe czy nawet z indyka)
1 duża, czerwona cebula
1 duża, czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
1,5 puszki czerwonej fasoli lub 150g suchej, namoczonej dzień wcześniej i ugotowanej czerwonej fasoli
1 kartonik zmiksowanych pomidorów (lub dwie puszki pomidorów w kawałkach)
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili
Odrobina tłuszczu
Koszt: 20-25zł
Czas wykonania: 1,5h
Wykonanie:
W dużym garnku z grubym dnem rozpuszczamy kawalątek masła lub łyżeczkę oleju. Siekamy drobno czerwoną cebulę, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy chwilkę aż się zeszkli, mieszając. Wrzucamy rozdrobnione w rękach mięso mielone i smażymy 3-4 minuty, aż się lekko zesmaży i zetnie. Posypujemy solą (ok. 1/3 łyżeczki), pieprzem, dodajemy dwie łyżeczki czerwonej papryki i dwie łyżeczki papryki chili. Smażymy jeszcze chwilę, kolejne 3-4 minuty, mieszając. Po tym czasie zalewamy mięso pomidorami i dokładnie mieszamy, zmniejszając ogień. Dorzucamy fasolę, kukurydzę (obie odsączone z zalewy) i paprykę pokrojoną w kostkę. Mieszamy wszystko dokładnie, gdyby było za gęste - rozcieńczamy wodą. Przykrywamy i zostawiamy na przynajmniej 30 minut, żeby powoli sobie bulgotało, papryka zmiękła i wszystko przeszło chili. Po tym czasie mieszamy i próbujemy, czy nasze chili jest wystarczająco ostre/słone - doprawiamy do smaku. Zostawiamy na ostatnie 10 minut żeby przeszło ewentualnymi, dosypanymi przyprawami, i możemy dogotowywać ryż lub jeść prosto z miski. Smacznego :)
Źródło:http://iamnotevenhere.blogspot.com/2013/01/chili-con-carne.html