Wykonanie
Naleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze
śmietaną,
owocami,
dżemem,
cukrem pudrem,
białym serem czy
kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze
szpinakiem,
pieczarkami, po meksykańsku, z
mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat.

Przepis podstawowySkładniki:2 szklanki
mąki pszennej2
jajka1 szklanka
mleka1 szklanka
wody gazowanejłyżka
oleju rzepakowegoszczypta
soliszczypta
cukruPrzygotowanie:1.
Mąkę przesiewam do miski, wbijam
jajko, dodaję
sól,
cukier, wlewam
mleko,
wodę oraz
olej i całość mieszam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak
śmietana).2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę z obydwu stron na lekko złoty kolor.Naleśniki ażurowe

1. Przygotowałam ciasto w wersji podstawowej, odstawiłam je na 15 minut.2. Po tym czasie z połowy ciasta usmażyłam małe naleśniki, z których
potem wycięłam serduszka, zaś z drugiej części usmażyłam z dwóch stron ażurowe wierzchy (ciasto przelałam do "strzykawki" do dekorowania ciast i na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto rysując wzór w kształcie
serca).3. Naleśniki podałam z
kremem czekoladowym,
kiwi i
cukrem pudrem.