ßßß Cookit - przepis na Naleśniki - przepis podstawowy i wersja "ażurowa"

Naleśniki - przepis podstawowy i wersja "ażurowa"

nazwa

Wykonanie

Naleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat.
Przepis podstawowy
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli
szczypta cukru
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajko, dodaję sól, cukier, wlewam mleko, wodę oraz olej i całość mieszam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana).
2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.
3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę z obydwu stron na lekko złoty kolor.
Naleśniki ażurowe
1. Przygotowałam ciasto w wersji podstawowej, odstawiłam je na 15 minut.
2. Po tym czasie z połowy ciasta usmażyłam małe naleśniki, z których potem wycięłam serduszka, zaś z drugiej części usmażyłam z dwóch stron ażurowe wierzchy (ciasto przelałam do "strzykawki" do dekorowania ciast i na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto rysując wzór w kształcie serca).
3. Naleśniki podałam z kremem czekoladowym, kiwi i cukrem pudrem.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/03/nalesniki-przepis-podstawowy-i-wersja.html