Wykonanie

Lato i natłok pracy nie sprzyjają gotowaniu. Jak przygotować szybki i smaczny obiad, a przy tym nie napracować się za dużo?Przepis na szybkie i pyszne barlotto, czyli risotto, w którym
ryż zastępujemy pysznym pęczakiem. Jeżeli jeszcze nie znacie tej
kaszy to koniecznie jej spróbujcie, bo z pewnością przedefiniuje ona Wasze dotychczasowe zdanie na temat tej grupy produktów. Na straganach pojawiła się już
dynia - jej słodki, delikatny smak dobrze współgra z dojrzałymi
pomidorami i świeżymi
ziołami. Każdy łasuch wie, że risotto nie obędzie bez dobrego
sera - my dodaliśmy francuskiego Comte ale wybór należy do Was. Świetnie pasują tu też
płatki drożdżowe.***Pumpkin&Tomato barlottoSummer season and loads of work are not conducive to cooking. How to prepare fast and tasty dinner, at the same
time not get tired?Recipe for fast and tasty barlotto, in other words risotto where rice is replaced by hulled barley. If you haven't known that barley yet you should definitely try it, because it's going to redefine your opinions on this group of products. Lately pumpkin has appeared on the local markets - its sweet, delicate taste
goes great along ripe tomatos and fresh herbs. Every gourmet knows that risotto needs good cheese - we added French Comte cheese but the choice is yours. You can also use nutritional yeast.

czas przygotowania: 30 minutCzego potrzebujesz na 2 osoby?1 szkl pęczaku, przepłukanegogarść pokrojonej w kostkę dyni1
pomidor, pokrojony w ćwiartkiświeże
zioła - ja użyłam
bazylii i
oregano, ale możesz równie dobrze dodać
pietruszki2 szkl
bulionu warzywnego1 ząbek
czosnku, zgnieciony1 łyżka
oliwy z oliwekświeżo mielony
pieprz,
sólżółty ser (opcjonalnie) lub
płatki drożdżoweCo teraz?1. Do garnka o grubym dnie wlej
oliwę, rozgrzej ją i dodaj pęczak. Praż go ok. 2 minut.2. Dodaj
dynię,
pomidory, zesmaż chwilę.3. Podlej wszystko
bulionem i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut, aż
kasza będzie miękka.4. Nie wygotowuj
wody do końca. Pozwól, aby
kasza sama wchłonęła jej resztki.5. Dodaj
zioła,
czosnek,
pieprz,
sól i
żółty ser lub
płatki drożdżowe. Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj.Pumpkin&Tomato barlottopreparation
time: 30 minutesWhat do you need for 2 servings?1 cup hulled barley, washedhandful pumpkin, cut in pieces1 tomato, quateredfresh herbs - I used basil and
oregano, but you can use as well parsley2 glass vegetable stock1 clove garlis, mashed1 table spoon
olive oilfreshly-ground pepper, saltyellow cheese or nutritional yeastWhat now?1. Add
olive oil to double-bottom pot and heat it. Add barley, fry it for 2 mins.2. Add pumpkin, tomato and fry for a while.3. Baste everything with stock, cook for about 20 mins untill the barley is soft.4. Don't get rid of all water, let the barley to absorb the
very rest of it.5. Ass herbs, garlic, pepper, salt and cheese or yeast. Stir and then
serve.