Wykonanie

Nie ma to jak zupa na chłodne dni. Za oknem pada, w domu szaro, to chociaż niech ona będzie kolorowa.Dziś dziecinnie prosty do przyrządzenia krem
marchewkowy, uzupełniony orzeźwiającą
pomarańczą i
chilli!A poza tym nasz przepis wpisuję się w akcję Gotuj sezonowo!Dziś sezonowymi produktami są
marchewka,
cebula i
ziemniak.

Co potrzebujesz na 4 porcje?6
marchewek, obranych i startych na grubej tarce (uważajcie na palce, ja prawie swojego straciłam :))1
ziemniak, obrany i starty na grubej tarce1 łyżka
skórki pomarańczowejsok wyciśnięty z 1
pomarańczy2
cebule, obrane i pokrojone w piórka750 ml
bulionu warzywnego1 łyżeczka (lub mniej/więcej
ostrej papryki)1 łyżeczka
masła1 łyżka
oliwy2 ząbki
czosnkupieprzpietruszka i
chleb do podaniaCo dalej?1. W garnku rozpuszczamy
masło i
oliwę. Dodajemy
cebulę i rumienimy ją na złoto. Następnie dorzucamy startą
marchewkę i
ziemniaka. Wszystko dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu - ok. 5 min.2. Dolewamy nasz
bulion, dodajemy startą skórką
pomarańczy i gotujemy pod przykryciem 15 min.3. Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę. Wlewamy sok z
pomarańczy, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
paprykę i
pieprz. Gotujemy jeszcze 5 min.4. Podajemy posypane
pietruszką.



Inspiracją do przepisu była ta książka.