ßßß Cookit - przepis na Krem marchewkowo-pomarańczowy

Krem marchewkowo-pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Nie ma to jak zupa na chłodne dni. Za oknem pada, w domu szaro, to chociaż niech ona będzie kolorowa.
Dziś dziecinnie prosty do przyrządzenia krem marchewkowy, uzupełniony orzeźwiającą pomarańczą i chilli!
A poza tym nasz przepis wpisuję się w akcję Gotuj sezonowo!
Dziś sezonowymi produktami są marchewka, cebula i ziemniak.
Co potrzebujesz na 4 porcje?
6 marchewek, obranych i startych na grubej tarce (uważajcie na palce, ja prawie swojego straciłam :))
1 ziemniak, obrany i starty na grubej tarce
1 łyżka skórki pomarańczowej
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
2 cebule, obrane i pokrojone w piórka
750 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka (lub mniej/więcej ostrej papryki)
1 łyżeczka masła
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
pieprz
pietruszka i chleb do podania
Co dalej?
1. W garnku rozpuszczamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i rumienimy ją na złoto. Następnie dorzucamy startą marchewkę i ziemniaka. Wszystko dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu - ok. 5 min.
2. Dolewamy nasz bulion, dodajemy startą skórką pomarańczy i gotujemy pod przykryciem 15 min.
3. Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę. Wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i pieprz. Gotujemy jeszcze 5 min.
4. Podajemy posypane pietruszką.
Inspiracją do przepisu była ta książka.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2012/12/krem-marchewkowo-pomaranczowy.html