ßßß Cookit - przepis na Muhammara

Muhammara

nazwa

Wykonanie

Jesień spłynęła ulicami złotym potokiem liści. Zostawiła po sobie tylko deszcz. Miło w takich chwilach przenieść się do ciepłych krajów - choćby kulinarnie.
Przepis na tą arabską pastę dostałam od B., która przez 1 , 5 roku mieszkała w Egipcie. A za parę miesięcy szykuje się na wyprawę do Sudanu. Przepis podaję w wersji lekko zmienionej.
Danie ma lekką i gładką konsystencję. Nutą głowy jest aromatyczny czosnek, orzeźwiająca, zielona pietruszka i słodka, pieczona papryka. Po chwili przychodzi głęboki, orzechowy smak nuty serca. Na końcu pojawia się nuta bazy, czyli oliwa i chleb, nadający całości odpowiednią gęstość i aksamitny smak.
Po przygotowaniu należy oczywiście odstawić pastę na kilka godzin, żeby wszystkie składniki zdążyły zawrzeć bliższe znajomości. Potem - jak to w życiu - zostaje już tylko konsumować. Taka potrawa świetnie bawi się na imprezach w towarzystwie świeżej bagietki.
Pastę można doprawić sokiem z granatu.
Składniki:
3 średnie papryki czerwone
2 pęki natki pietruszki
2 ząbki czosnku
5 łyżki oliwy
czerstwego chleba - u mnie ciemny
2 łyżki cytryny
1/2 łyżeczki harissy lub płatków chilli
sól
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
2 garści orzechów włoskich
Papryki myjemy i wydrążamy z nich gniazda nasienne. Pieczemy je ok. 40 min w temp. 180 C.
Orzechy prażymy na łyżce oliwy. Ostygnięte papryki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do nich poszatkowaną natkę pietruszki, porwany na małe kawałki chleb, czosnek, orzechy, sól, oliwę, sok z cytryny, chilli i kumin. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i odstawiamy do lodówki na parę godzin.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2012/11/pasta-z-orzechow-woskich-i-pieczonej.html