Wykonanie

Oto odświeżony przepis na arabską muhammarę. Wyląduje jutro w poznańskiej klubokawiarni Głośna z okazji akcji Kuchnia społeczna. Oby wszystkim smakował!Ponieważ ceny
papryki dramatycznie spadają, więc polecam na te ciepłe, wiosenne dni!Przepis na tą arabską pastę dostałam od Beaty, która przez 1 , 5 roku mieszkała w Egipcie. Przepis podaję w wersji lekko zmienionej.Danie ma lekką i gładką konsystencję. Nutą głowy jest aromatyczny
czosnek, orzeźwiająca, zielona
pietruszka i słodka, pieczona
papryka. Po chwili przychodzi głęboki,
orzechowy smak nuty
serca. Na końcu pojawia się nuta bazy, czyli
oliwa i
chleb, nadający całości odpowiednią gęstość i aksamitny smak.Po przygotowaniu najlepiej odstawić pastę na kilka godzin, żeby wszystkie składniki zdążyły zawrzeć bliższe znajomości.
Potem - jak to w życiu - zostaje już tylko konsumować.Pastę można doprawić
sokiem z
granatu. Serwować ze świeżą
bagietką lub
pitą!*************MuhammaraHere it is - the recipe for the Arabic Muhammara dip .I got this recipe from Betty, who lived for 1 . 5 years in Egypt.Dip has a light and smooth texture . It contains of aromatic garlic, refreshing,green parsley and sweet roasted peppers . Moreover it has a deep, nutty flavor .You can also add the pomegranta juice .

Muhammaraczas przygotowania: ok. 2 hCzego potrzebujesz na wielką miskę muhammary?5 średnich
papryk czerwonych2 pęki
natki pietruszki2 ząbki
czosnku5 łyżek
oliwy4 kromki czerstwego
chleba - u mnie ciemny2 łyżki
soku z cytryny1/2 łyżeczki harissy lub
płatków chilli (opcjonalnie)
sól1 1/2 garści
orzechów włoskich

Co teraz?1.
Papryki pieczemy ok. 40 min w temp. 200 C.2. Następnie wkładamy je do plastikowej reklamówki i zamykamy na ok. 1 minuty. Po tym czasie ściągamy odchodzącą skórkę i usuwamy gniazda nasienne.3. Miksujemy
paprykę,
pietruszkę, porwany na małe kawałki
chleb,
czosnek,
orzechy,
sól,
oliwę,
sok z cytryny i
chilli.Muhammarapreparation
time: about 2 hoursWhat do you need for a big bowl muhammary ?5 medium red bell pepper2 bunches of parsley2 cloves of garlic5 tablespoons
olive oil4 slices of stale bread - I used rye one2 tablespoons lemon juice1/2 tsp
chilli flakes harissy or(optional)salt1 1/2 handfuls of walnutsWhat now?1 Bake peppers for about 40 minutes at 200 ° C.2 Then put them into plastic bag and close it for about 1 minute . After this
time,take off the skin and remove the cores .3 Mix pepper,parsley,bread, garlic, nuts, salt,
olive oil, lemon juice and
chilli .4. Leave for some
time