ßßß Cookit - przepis na Muhammara

Muhammara

nazwa

Wykonanie

Oto odświeżony przepis na arabską muhammarę. Wyląduje jutro w poznańskiej klubokawiarni Głośna z okazji akcji Kuchnia społeczna. Oby wszystkim smakował!
Ponieważ ceny papryki dramatycznie spadają, więc polecam na te ciepłe, wiosenne dni!
Przepis na tą arabską pastę dostałam od Beaty, która przez 1 , 5 roku mieszkała w Egipcie. Przepis podaję w wersji lekko zmienionej.
Danie ma lekką i gładką konsystencję. Nutą głowy jest aromatyczny czosnek, orzeźwiająca, zielona pietruszka i słodka, pieczona papryka. Po chwili przychodzi głęboki, orzechowy smak nuty serca. Na końcu pojawia się nuta bazy, czyli oliwa i chleb, nadający całości odpowiednią gęstość i aksamitny smak.
Po przygotowaniu najlepiej odstawić pastę na kilka godzin, żeby wszystkie składniki zdążyły zawrzeć bliższe znajomości. Potem - jak to w życiu - zostaje już tylko konsumować.
Pastę można doprawić sokiem z granatu. Serwować ze świeżą bagietką lub pitą!
*************
Muhammara
Here it is - the recipe for the Arabic Muhammara dip .
I got this recipe from Betty, who lived for 1 . 5 years in Egypt.
Dip has a light and smooth texture . It contains of aromatic garlic, refreshing,green parsley and sweet roasted peppers . Moreover it has a deep, nutty flavor .
You can also add the pomegranta juice .
Muhammara
czas przygotowania: ok. 2 h
Czego potrzebujesz na wielką miskę muhammary?
5 średnich papryk czerwonych
2 pęki natki pietruszki
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
4 kromki czerstwego chleba - u mnie ciemny
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki harissy lub płatków chilli (opcjonalnie)
sól
1 1/2 garści orzechów włoskich
Co teraz?
1. Papryki pieczemy ok. 40 min w temp. 200 C.
2. Następnie wkładamy je do plastikowej reklamówki i zamykamy na ok. 1 minuty. Po tym czasie ściągamy odchodzącą skórkę i usuwamy gniazda nasienne.
3. Miksujemy paprykę, pietruszkę, porwany na małe kawałki chleb, czosnek, orzechy, sól, oliwę, sok z cytryny i chilli.
Muhammara
preparation time: about 2 hours
What do you need for a big bowl muhammary ?
5 medium red bell pepper
2 bunches of parsley
2 cloves of garlic
5 tablespoons olive oil
4 slices of stale bread - I used rye one
2 tablespoons lemon juice
1/2 tsp chilli flakes harissy or(optional)
salt
1 1/2 handfuls of walnuts
What now?
1 Bake peppers for about 40 minutes at 200 ° C.
2 Then put them into plastic bag and close it for about 1 minute . After this time,take off the skin and remove the cores .
3 Mix pepper,parsley,bread, garlic, nuts, salt, olive oil, lemon juice and chilli .
4. Leave for some time
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/05/muhammara.html