ßßß
Oto odświeżony przepis na arabską muhammarę. Wyląduje jutro w poznańskiej klubokawiarni Głośna z okazji akcji Kuchnia społeczna. Oby wszystkim smakował!Ponieważ ceny papryki dramatycznie spadają, więc polecam na te ciepłe, wiosenne dni!Przepis na tą arabską pastę dostałam od Beaty, która przez 1 , 5 roku mieszkała w Egipcie. Przepis podaję w wersji lekko zmienionej.Danie ma lekką i gładką konsystencję. Nutą głowy jest aromatyczny czosnek, orzeźwiająca, zielona pietruszka i słodka, pieczona papryka. Po chwili przychodzi głęboki, orzechowy smak nuty serca. Na końcu pojawia się nuta bazy, czyli oliwa i chleb, nadający całości odpowiednią gęstość i aksamitny smak.Po przygotowaniu najlepiej odstawić pastę na kilka godzin, żeby wszystkie składniki zdążyły zawrzeć bliższe znajomości. Potem - jak to w życiu - zostaje już tylko konsumować.Pastę można doprawić sokiem z granatu. Serwować ze świeżą bagietką lub pitą!*************MuhammaraHere it is - the recipe for the Arabic Muhammara dip .I got this recipe from Betty, who lived for 1 . 5 years in Egypt.Dip has a light and smooth texture . It contains of aromatic garlic, refreshing,green parsley and sweet roasted peppers . Moreover it has a deep, nutty flavor .You can also add the pomegranta juice .
Muhammaraczas przygotowania: ok. 2 hCzego potrzebujesz na wielką miskę muhammary?5 średnich papryk czerwonych2 pęki natki pietruszki2 ząbki czosnku5 łyżek oliwy4 kromki czerstwego chleba - u mnie ciemny2 łyżki soku z cytryny1/2 łyżeczki harissy lub płatków chilli (opcjonalnie)sól1 1/2 garści orzechów włoskich