ßßß Cookit - przepis na 736. jogurtowy przekładaniec i fasolowe burgery.

736. jogurtowy przekładaniec i fasolowe burgery.

nazwa

Wykonanie

Im więcej mam wolnego czasu tym więcej pomysłów w głowie. Na dzisiejsze śniadanie wymyśliłam przekładaniec z jogurtu greckiego, owoców i płatków . Zaczynając od spodu, jest warstwa truskawek oraz słodkich kokosowo - klonowych płatków owsianych . Na to zaś coś a'la 'jogurtowy sernik' na zimno o smaku bananowo - truskawkowym, potem kolejna warstwa płatków i owoców - tym razem poziomek oraz ponownie jogurtowa. Na koniec posypałam chrupiącymi, prażonymi płatkami migdałów . A jako, że całość się nie zmieściła to 'mini przedsmak' zjadam z kokilki :)
jogurtowy bananowo-truskawkowy 'serniczek' na zimno z truskawkami, kokosowymi płatkami owsianymi z syropem klonowym, poziomkami oraz prażonymi płatkami migdałów
banana-strawberry no-bake yoghurt 'cheesecake' with strawberries, coconut oat flakes with maple syrup, wildberries and toasted almond flakes
Składniki:
- 150g jogurtu typu greckiego lub po prostu greckiego
- spora garść truskawek
- duży dojrzały banan
- opcjonalnie: łyżeczka syropu klonowego
- łyżeczka agar-agar
- 1/3 szklanki wody
Jogurt grecki zmiksować z owocami i opcjonalnie dosłodzić. Agar zagotować w wodzie i po lekkim ostudzeniu wymieszać z jogurtem. Uwaga! szybko gęstnieje. Należy przygotować sobie wszystkie warstwy, by jogurt nie zgęstniał zbyt wcześnie w miseczce. Podawać z dowolnymi dodatkami. Schłodzić co najmniej 2-3 godz. w lodówce, a najlepiej całą noc. Smacznego!
warstwa owsiana: 3 łyżki płatków owsianych wymieszane z łyżką syropu klonowego oraz łyżką wiórek kokosowych
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oby tylko w te wakacje nie dopadł mnie leń. Jednak dopilnuje tego by się nie nudzić, bo przecież wakacje nie polegają na nic nierobieniu, przynajmniej dla mnie. Nie lubię bezczynności. Na szczęście jest sporo możliwości na to jak spędzić kolejne dni... W kuchni zapewne też trochę przesiedzę ;) W temacie - na dokładkę wegański obiad:
fasolowe burgery z kukurydzą podane z pomidorem i pieprzem cytrynowym
black bean burgers with corn served with tomatoe and lemon pepper
Czerwona fasola (ok. 1 szklanki (niecała puszka)) zmiskowana na puree, połączona z ulubionymi przyprawami, szczypiorkiem, kukurydzą oraz otrębami owsianym - smażone na patelni.
Szczerze polecam - chrupiąca 'skórka' i miękkie, rozpływające się w ustach wnętrze powinno zachęcić ;)
Przyjemnej niedzieli!
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/06/736-jogurtowy-przekadaniec-i-fasolowe.html