Wykonanie
Tak jakoś wyszło, że powstały te "batony" . Całkiem przypadkiem wpadł mi taki pomysł do głowy . Nasza piękna i zdrowa
cukinia w towarzystwie
kakao oraz
gorzkiej czekolady . Całość na bazie
płatków owsianych i
ryżowych, bez zbędnego
jaja, a z nasionami chia . S
łodyczą dziś też
syrop daktylowy . Dorzucam jeszcze
nasion słonecznika oraz trochę
nerkowców . Chrupiące, pełne zdrowia i dodające sporo energii! Poza tym
czekoladowe - z pewnością każdemu posmakują :)


cukiniowe kakaowe "batony" owsiano-
ryżowe z chia,
gorzką czekoladą,
nerkowcami oraz
słonecznikiemzucchini cocoa oat and rice "bars" with chia, dark chocolate, cashew nuts and sunflower seeds

Składniki:- 3 łyżki
płatków owsianych- 2 łyżki
płatków ryżowych- łyżka
mąki owsianej- 1/2 szklanki
mleka roślinnego(u mnie
migdałowe)- łyżka nasion chia + 3 łyżki
wody- 1/3 dużej
cukinii starta na małych oczkach-
gorzka czekolada (rozdrobiona na kawałki)- łyżeczka
kakao- łyżeczka/łyżka
syropu daktylowego-
nerkowce- łyżeczka
nasion słonecznikaChia połączyć z trzema łyżkami
wody i odstawić na minimum 10min.
Płatki owsiane,
ryżowe,
mąkę,
kakao oraz
syrop zalać
mlekiem migdałowym. Po czasie, gdy chia zgęstnieją dodać je do masy oraz
cukinię. Na koniec wmieszać resztę składników. Całość przełożyć do foremki/naczynia do zapiekania (u mnie forma silikonowa). Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30min. Ostudzić i najlepiej wstawić na noc do lodówki, jeśli zależy nam na batonach lub jeść od razu w formie zapiekanki. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Ostatni szkolny dzień w tym tygodniu. Zaś ten wyczekiwany już coraz bliżej i nie
mowa tu o wakacjach...Miłej środy!