ßßß Cookit - przepis na 725. cukiniowe 'batony'.

725. cukiniowe 'batony'.

nazwa

Wykonanie

Tak jakoś wyszło, że powstały te "batony" . Całkiem przypadkiem wpadł mi taki pomysł do głowy . Nasza piękna i zdrowa cukinia w towarzystwie kakao oraz gorzkiej czekolady . Całość na bazie płatków owsianych i ryżowych, bez zbędnego jaja, a z nasionami chia . S łodyczą dziś też syrop daktylowy . Dorzucam jeszcze nasion słonecznika oraz trochę nerkowców . Chrupiące, pełne zdrowia i dodające sporo energii! Poza tym czekoladowe - z pewnością każdemu posmakują :)
cukiniowe kakaowe "batony" owsiano-ryżowe z chia, gorzką czekoladą, nerkowcami oraz słonecznikiem
zucchini cocoa oat and rice "bars" with chia, dark chocolate, cashew nuts and sunflower seeds
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków ryżowych
- łyżka mąki owsianej
- 1/2 szklanki mleka roślinnego(u mnie migdałowe)
- łyżka nasion chia + 3 łyżki wody
- 1/3 dużej cukinii starta na małych oczkach
- gorzka czekolada (rozdrobiona na kawałki)
- łyżeczka kakao
- łyżeczka/łyżka syropu daktylowego
- nerkowce
- łyżeczka nasion słonecznika
Chia połączyć z trzema łyżkami wody i odstawić na minimum 10min. Płatki owsiane, ryżowe, mąkę, kakao oraz syrop zalać mlekiem migdałowym. Po czasie, gdy chia zgęstnieją dodać je do masy oraz cukinię. Na koniec wmieszać resztę składników. Całość przełożyć do foremki/naczynia do zapiekania (u mnie forma silikonowa). Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30min. Ostudzić i najlepiej wstawić na noc do lodówki, jeśli zależy nam na batonach lub jeść od razu w formie zapiekanki. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ostatni szkolny dzień w tym tygodniu. Zaś ten wyczekiwany już coraz bliżej i nie mowa tu o wakacjach...
Miłej środy!
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/06/725-cukiniowe-batony.html