Zamiast kupować mleko roślinne, możemy zrobić je taniej, sami w domu.Kawa z dodatkiem mleka kokosowego smakuje wyśmienicie!M leko oczywiście można przygotować standardowo, przy użyciu zwykłego sitka i garnka (robiłam tak kiedyś mleko owsiane), ale tym razem mleko przygotowałam w odrobinę prościej, przy pomocy urządzenia Chufamix .Polecam też wersję z pominięciem płatków owsianych - z samych wiórków kokosowych - taki napójkokosowy jest jeszcze smaczniejszy.100 g wiórków kokosowych50 g płatków owsianych górskich (można zamienić na wiórki kokosowe)1 l. gorącej wody (ok. 80'C)opcjonalnie dowolny środek słodzący, np. 2 łyżki syropudaktylowegoWlej gorącą wodę do naczynia. Włóż wkład filtrujący, w syp wiórki kokosowe i płatki owsiane oraz środek słodzący.Pozostaw na 5 minut.Blenderem zmiksuj składniki, podnieś wkład filtrujący i przy pomocy tłoka wyciśnij z pulpy mleko.Mleko przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku.Mleko rozwarstwia się i przed spożyciem należy je zamieszać.