ßßß Cookit - przepis na Domowe mleko kokosowe (lub kokosowo-owsiane)

Domowe mleko kokosowe (lub kokosowo-owsiane)

nazwa

Wykonanie

Zamiast kupować mleko roślinne, możemy zrobić je taniej, sami w domu.
Kawa z dodatkiem mleka kokosowego smakuje wyśmienicie!
M leko oczywiście można przygotować standardowo, przy użyciu zwykłego sitka i garnka (robiłam tak kiedyś mleko owsiane), ale tym razem mleko przygotowałam w odrobinę prościej, przy pomocy urządzenia Chufamix .
Polecam też wersję z pominięciem płatków owsianych - z samych wiórków kokosowych - taki napój kokosowy jest jeszcze smaczniejszy.
100 g wiórków kokosowych
50 g płatków owsianych górskich (można zamienić na wiórki kokosowe)
1 l. gorącej wody (ok. 80'C)
opcjonalnie dowolny środek słodzący, np. 2 łyżki syropu daktylowego
Wlej gorącą wodę do naczynia. Włóż wkład filtrujący, w syp wiórki kokosowe i płatki owsiane oraz środek słodzący.
Pozostaw na 5 minut.
Blenderem zmiksuj składniki, podnieś wkład filtrujący i przy pomocy tłoka wyciśnij z pulpy mleko.
Mleko przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
Mleko rozwarstwia się i przed spożyciem należy je zamieszać.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/06/domowe-mleko-kokosowo-owsiane.html