ßßß
chocolate zucchini oatmeal with almond milk, ricotta and figsFigi, ricotta i mleko migdałowe to niewątpliwie smakowite połączenie, a mleko migdałowe zrobione samemu smakuje lepiej niż kupne. Zapisuję je w pamięci jako jedne z ciekawszych kulinarnych doświadczeń i tym samym zaczynam nowy tydzień. Z ulubioną owsianką./1 porcja/
- 4 łyżki płatków owsianych- 1 szklanka dowolnego mleka- 1 łyżka kakao- 1 łyżeczka syropu z agawy- 1 łyżka syropu karmelowego*- 1/3 średniej cukinii (ok. 100g)Mleko mieszamy i podgrzewamy z syropem z agawy i kakao. Kiedy będzie się gotować, wsypujemy płatki owsiane oraz startą na tarce, odciśniętą z nadmiaru soku cukinię. Kiedy całość nabierze odpowiedniej, gęstej konsystencji, dodajemy łyżkę sosu karmelowego, trzymamy chwilę na gazie, a następnie przelewamy do miseczki. Na noc zostawiamy w lodówce - na zimno smakuje najlepiej.*można pominąć/ok. 1l mleka/- 1 szklanka migdałów- 4 szklanki wody + woda do zalania migdałów- 1 łyżeczka syropu z agawyMigdały zalewamy wodą i odstawiamy na 8 godzin. Po wyznaczonym czasie odlewamy wodę i płuczemy migdały. Następnie z dodatkiem 4 szklanek wody miksujemy je w blenderze, dodajemy syrop z agawy i mieszamy. Durszlak lub sitko wykładamy gazą, przelewamy przez nią płyn i dokładnie odciskamy migdałową papkę. Przelewamy do butelki. Mleko może stać w lodówce 3-4 dni.