Wykonanie
![](/Data/Images/relishmeals.blogspot.com\2013_slash_09_slash_443-monday-kolejne-udane-mleko-migdaowe/l/-21655453.jpg)
chocolate zucchini oatmeal with almond milk,
ricotta and
figsFigi,
ricotta i
mleko migdałowe to niewątpliwie smakowite połączenie, a
mleko migdałowe zrobione samemu smakuje lepiej niż kupne. Zapisuję je w pamięci jako jedne z ciekawszych kulinarnych doświadczeń i tym samym zaczynam nowy tydzień. Z ulubioną owsianką./1 porcja/
![](/Data/Images/relishmeals.blogspot.com\2013_slash_09_slash_443-monday-kolejne-udane-mleko-migdaowe/l/-320436968.jpg)
- 4 łyżki
płatków owsianych- 1 szklanka dowolnego
mleka- 1 łyżka
kakao- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1 łyżka
syropu karmelowego*- 1/3 średniej
cukinii (ok. 100g)
Mleko mieszamy i podgrzewamy z
syropem z agawy i
kakao. Kiedy będzie się gotować, wsypujemy
płatki owsiane oraz startą na tarce, odciśniętą z nadmiaru soku
cukinię. Kiedy całość nabierze odpowiedniej, gęstej konsystencji, dodajemy łyżkę
sosu karmelowego, trzymamy chwilę na gazie, a następnie przelewamy do miseczki. Na noc zostawiamy w lodówce - na zimno smakuje najlepiej.*można pominąć/ok. 1l mleka/- 1 szklanka
migdałów- 4 szklanki
wody +
woda do zalania
migdałów- 1 łyżeczka
syropu z agawyMigdały zalewamy
wodą i odstawiamy na 8 godzin. Po wyznaczonym czasie odlewamy
wodę i płuczemy
migdały. Następnie z dodatkiem 4 szklanek
wody miksujemy je w blenderze, dodajemy
syrop z agawy i mieszamy. Durszlak lub sitko wykładamy gazą, przelewamy przez nią płyn i dokładnie odciskamy
migdałową papkę. Przelewamy do butelki.
Mleko może stać w lodówce 3-4 dni.