Wykonanie
Do naszego domu często wpadają goście. Lubię patrzeć jak ze smakiem zjadają serwowane im potrawy czy przekąski. Dlatego, jak tylko
mogę, testuje różne przepisy, na dania, które mogłabym podać moim znajomym.
Sałatka warstwowa z
brokuł, która znalazłam na blogu „smaki ogrodu”, wydała mi się idealna na takie okazje. Nie myliłam się.
Składniki:1
brokuł (ok. 500g)4
rzodkiewki5
jajek4-5
ogórków konserwowychPuszka
kukurydzy konserwowejSłoik
selera konserwowego (150-200g)
Kiełki lucerny (50g)
Jogurt naturalny (200g)2 łyżki
majonezuPrzyprawy:
sól,
pieprz i
sól czosnkowa
Brokuł podzielić na małe różyczki i gotować w osolonej wodzie około 8-10 minut.
Rzodkiewki pokroić na cienkie plastry.
Jajka ugotować na twardo, obrać z skorupki i pokroić na drobną kostkę. Pokroić na drobną kostkę wszystkie
ogórki.
Kukurydzę,
seler i
kiełki odcedzić.
Seler i
kiełki wymieszać z
jogurtem i
majonezem. Przyprawić
sola i
pieprzem.Wyłożyć warstwy:
BrokułRzodkiewkiJajkaOgórkiKukurydzaSos z
selera i
kiełkówSchłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Pamiętać, żeby podawać
sałatkę dwoma łyżkami od samego dna naczynia.
SMACZNEGO!