Wykonanie
Zupa ta jest moim eksperymentem kulinarnym:) Powstała w wyniku nagłej weny kulinarnej, a przede wszystkim ochoty na zupę z
ziemniakami. Jest ona dziecinnie prosta, za to bardzo pożywna, a mój mąż dodaje że jest przepyszna:) Szczypta
curry i
ostra papryka dodają intrygującego smaku tej potrawie.Składniki:2
marchewki,
pietruszka, kawałek
pora, kawałek
selera, duża
pierś z kurczaka, 0,5kg
ziemniaków, 3 duże
cebule, 4 ząbki
czosnku, 2
kostki rosołowe drobiowe,
sól,
pieprz,
curry,
ostra papryka, opcjnalnie
vegeta i
maggi.1. Do garnka wlewamy ok 2 litry
wody.2.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę.3. Warzywa:
marchewkę,
pietruszkę,
pora i
selera myjemy,
marchew kroimy kostkę. Wrzucamy do
wody w garnku wraz z pokrojonym
mięsem. Gotujemy aż
wywar będzie gotowy, tj. ok.15min.4. Wyławiamy z zupy
selera pora i
pietruszkę (chyba, że ktoś lubi jeść je w zupie):)5. Obieramy
ziemniaki, kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy.6. Obieramy
czosnek i
cebulę. Kroimy w drobną kostkę. Szkilmy na patelni na
oleju na złoty kolor. Dodajemy do garnka z zupą.7. Wrzucamy dwie
kostki rosołowe.8. Doprawiamy do smaku,
solą,
pieprzem, szczyptą
curry,
ostrą papryką, można użyć także
vegety i
maggi.
Curry doda nutki orientalnego smaku.
About Antolka Jakuszkowa