Wykonanie
Tym razem dietetyczna propozycja zupy z
porów. Według autora porcja zupy (100 g) zawiera jedynie 20 kcal.Źródło: Romana Chojnacka "Chudnę! Jak utrzymać idealną sylwetkę przez cały rok".Składniki na ok. 6 porcji:1,5 l
wody200 g
włoszczyzny (1
marchewka, 1
pietruszka, kawałek
selera)400 g
ziemniaków600 g
porówłyżka
oliwy z oliwek1/2 szklanki
jogurtu naturalnegosól,
pieprz2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiWłoszczyznę obrać, opłukać i pokroić na plasterki. Zalać wrzącą
wodą i gotować.
Ziemniaki również obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do podgotowanej
włoszczyzny.
Pory umyć, ciemnozielone końcówki odciąć. Części białe oraz jasnozielone starannie opłukać, drobno pokroić i poddusić w rondlu na
oliwie z oliwek. Przełożyć do
wywaru i całość gotować do miękkości.
Jogurt wymieszać z niewielką ilością gorącego
wywaru, dodać do zupy i już nie gotować. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną
zieleniną.Zupę można również zrobić w wersji kremowej, miksując przyprawiony
wywar z miękkimi warzywami. Podawać z
jogurtem naturalnym.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: