ßßß
Tym razem dietetyczna propozycja zupy z porów. Według autora porcja zupy (100 g) zawiera jedynie 20 kcal.Źródło: Romana Chojnacka "Chudnę! Jak utrzymać idealną sylwetkę przez cały rok".Składniki na ok. 6 porcji:1,5 l wody200 g włoszczyzny (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera)400 g ziemniaków600 g porówłyżka oliwy z oliwek1/2 szklanki jogurtu naturalnegosól, pieprz2 łyżki posiekanej natki pietruszkiWłoszczyznę obrać, opłukać i pokroić na plasterki. Zalać wrzącą wodą i gotować. Ziemniaki również obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do podgotowanej włoszczyzny.Pory umyć, ciemnozielone końcówki odciąć. Części białe oraz jasnozielone starannie opłukać, drobno pokroić i poddusić w rondlu na oliwie z oliwek. Przełożyć do wywaru i całość gotować do miękkości.Jogurt wymieszać z niewielką ilością gorącego wywaru, dodać do zupy i już nie gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.Zupę można również zrobić w wersji kremowej, miksując przyprawiony wywar z miękkimi warzywami. Podawać z jogurtem naturalnym.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: