Wykonanie

Zapraszam na babeczkowo-serniczkowe cudeńkaSkładniki na około 12 sztuk:2 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistejpół szklanki drobnego
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego250 g.
sera twarogowego lub
mascarponeszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
jogurtu lub
mleka100 g
masła rozpuszczonego lub
oleju2
jajka + dodatkowe
żółtko do
seraW jednym naczyniu wymieszać składniki suche:
mąkę,
cukier,
sól,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy.W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre:
masło,
mleko (
jogurt),
jajka.Do naczynia z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko dosyć szybko, tylko do połączenia się składników.Ponadto:
Ser twarogowy (250 g) wymieszać z
żółtkiem i
cukrem waniliowym.Foremki do muffinek wysmarować
masłem, wysypać
kaszą manną. Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej
sera. Wykładać do 3/4 wysokości foremki. Najlepsze są foremki silikonowe, gdyż ciasto do nich nie przywiera.

Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 170°C.Smacznego