Wykonanie
Sądzę, że
sałatkę gyros znają wszyscy. Na wypadek jednak, gdyby okazało się, że to jest to błędne założenie, przypominam przepis:)
Potrzebować będziesz:1 podwójny
filet z kurczaka1 torebkę
przyprawy gyros (ok. 3-4 łyżek)2 łyżki
oliwy z oliwek1/2
kapusty pekińskiej1
cebula (opcjonalnie)3-4
ogórki kiszone1 puszka
kukurydzy1/2
czerwonej papryki4 łyżki
majonezu6 łyżek
ketchupuPierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp
przyprawą "gyros" i usmaż do miękkości na rozgrzanej patelni z dodatkiem
oliwy.
Kapustę cienko pokrój,
cebulę posiekaj,
ogórki i
paprykę pokrój w kostkę.
Sałatkę układaj warstwowo w przezroczystej salaterce. Zacznij od:połowy porcji
kapusty na nią
cebulę,następnie
mięso,
ketchupogórkimajonezkukurydzędrugą połowę
kapustypaprykęOdstaw na jakiś czas do lodówki, by smaki się "przegryzły".