Wykonanie
Sałatkę tę robił chyba każdy, a jak nie robił to na pewno miał przyjemność spróbować. Jak każde inne danie, gyros ma już kilka wersji, każdy ma swoją i zapewne choć pewnie nie różnią się od siebie znacząco, każda jest wyjątkowa i równie smaczna.Składniki:– 1 mniejsza
kapusta pekińska– 1 podwójny
filet z kurczaka– 1 puszka
kukurydzy– 300ml
majonezu–
ogórki kwaszone–
przyprawa gyros– 3
cebule–
ketchup ( ok. 4 łyżki )Przygotowanie:*
Mięso kroimy w paski, lub ewentualnie kostkę jeśli ktoś woli, posypujemy dokładnie
przyprawą do gyrosa i odstawiamy na pół godzinki do lodówki.* Po tym czasie wyciągamy i smażymy na
oliwie do momentu aż
mięso nie będzie surowe, a soczyste i lekko zrumienione. Gotowe przekładamy do miseczki, a na
oliwie pozostałej po smażeniu
mięsa szklimy
cebulę pokrojoną w półplasterki.Całość studzimy.* Szatkujemy
kapustę, odsączamy
kukurydzę,
ogórki ścieramy na grubych oczkach.* Jeżeli to wszystko mamy już zrobione to w zasadzie nasza
sałatka gotowa. Teraz tylko od Was zależy czy chcecie układać ją warstwami, czy po prostu wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać z
majonezem,
ketchupem i po robocie:)Ja zrobiłam ją warstwami ( kolejność jak najbardziej indywidualna ), ale już przed podaniem, kiedy chcieliśmy ją jeść, wymieszałam całość, bo jednak wszystkie smaki fajnie się ze sobą łączą, ale i w nakładaniu jest później wygodniej.Kategorie: