ßßß
Składniki na zielone naleśniki:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mleka1szklanka wody mineralnej2 jajka1/2 łyżeczki proszku do pieczenia300 g szpinaku (jeżeli korzystamy z mrożonego, należy uprzednio rozmrozić go na patelni i delikatnie poddusić, wystudzić)szczypta soli, granulowanego czosnku i suszonej bazyliiok. 1,5 łyżki olejunadzienie:250 g twarogu wędzonego (znalazłam taki w Lidlu)100 g plastry wędzonego łososia, lub łosoś sałatkowysok z cytrynyponadto:liście świeżej bazyliimarynowana paprykaBiałka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, odłożyć. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę i łyżkę oleju dokładnie zmiksować, pod koniec dodać przyprawy, zioła, przygotowany szpinak i białka, delikatnie wymieszać (uwaga: jeżeli ciasto będzie zbyt gęste,dodajmy trochę wody). Z ciasta upiec naleśniki na rozgrzanej patelni (dodaję małą łyżeczkę oleju tylko przed pierwszym naleśnikiem).Twaróg rozgnieść widelcem, łososia skropić sokiem z cytryny. Na naleśniki nakładać warstwę twarogu, na nią plastry łososia, zwijać, pozostawić w lodówce na około 30 minut a następnie porcjować na mniejsze kawałki.Porcje dekorować nabitymi na wykałaczkę marynowaną papryką i świeżą bazylią.