Wykonanie
Uwielbiam roladę
szpinakową z
wędzonym łososiem. Serwuję ją stosunkowo często, więc przy ostatnim rozdaniu postanowiłam wprowadzić pewne modyfikacje i przygotować naleśniki z dodatkiem
szpinaku, środek zaś wypełnić wędzonym
twarogiem, który odkryłam nie dawno, a którego smaczek bezapelacyjnie uwiódł moje
kubki smakowe.

Składniki na zielone naleśniki:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mleka1szklanka
wody mineralnej2
jajka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia300 g
szpinaku (jeżeli korzystamy z mrożonego, należy uprzednio rozmrozić go na patelni i delikatnie poddusić, wystudzić)szczypta
soli, granulowanego
czosnku i suszonej
bazyliiok. 1,5 łyżki
olejunadzienie:250 g
twarogu wędzonego (znalazłam taki w Lidlu)100 g plastry
wędzonego łososia, lub
łosoś sałatkowysok z cytrynyponadto:liście świeżej
bazyliimarynowana
paprykaBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę, odłożyć.
Żółtka, przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
mleko,
wodę i łyżkę
oleju dokładnie zmiksować, pod koniec dodać
przyprawy,
zioła, przygotowany
szpinak i
białka, delikatnie wymieszać (uwaga: jeżeli ciasto będzie zbyt gęste,dodajmy trochę
wody). Z ciasta upiec naleśniki na rozgrzanej patelni (dodaję małą łyżeczkę
oleju tylko przed pierwszym naleśnikiem).
Twaróg rozgnieść widelcem,
łososia skropić
sokiem z cytryny. Na naleśniki nakładać warstwę
twarogu, na nią plastry
łososia, zwijać, pozostawić w lodówce na około 30 minut a następnie porcjować na mniejsze kawałki.Porcje dekorować nabitymi na wykałaczkę marynowaną
papryką i świeżą
bazylią.