ßßß Cookit - przepis na Zielone naleśniki z łososiem i wędzonym twarogiem

Zielone naleśniki z łososiem i wędzonym twarogiem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam roladę szpinakową z wędzonym łososiem. Serwuję ją stosunkowo często, więc przy ostatnim rozdaniu postanowiłam wprowadzić pewne modyfikacje i przygotować naleśniki z dodatkiem szpinaku, środek zaś wypełnić wędzonym twarogiem, który odkryłam nie dawno, a którego smaczek bezapelacyjnie uwiódł moje kubki smakowe.
Składniki na zielone naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1szklanka wody mineralnej
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g szpinaku (jeżeli korzystamy z mrożonego, należy uprzednio rozmrozić go na patelni i delikatnie poddusić, wystudzić)
szczypta soli, granulowanego czosnku i suszonej bazylii
ok. 1,5 łyżki oleju
nadzienie:
250 g twarogu wędzonego (znalazłam taki w Lidlu)
100 g plastry wędzonego łososia, lub łosoś sałatkowy
sok z cytryny
ponadto:
liście świeżej bazylii
marynowana papryka
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, odłożyć. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę i łyżkę oleju dokładnie zmiksować, pod koniec dodać przyprawy, zioła, przygotowany szpinak i białka, delikatnie wymieszać (uwaga: jeżeli ciasto będzie zbyt gęste,dodajmy trochę wody). Z ciasta upiec naleśniki na rozgrzanej patelni (dodaję małą łyżeczkę oleju tylko przed pierwszym naleśnikiem).
Twaróg rozgnieść widelcem, łososia skropić sokiem z cytryny. Na naleśniki nakładać warstwę twarogu, na nią plastry łososia, zwijać, pozostawić w lodówce na około 30 minut a następnie porcjować na mniejsze kawałki.
Porcje dekorować nabitymi na wykałaczkę marynowaną papryką i świeżą bazylią.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/11/zielone-nalesniki-z-ososiem-i-wedzonym.html