Wykonanie
Testowałam dziś przepis na tajską zupę, tradycyjnie wprowadziłam własne modyfikacje (m.in. zrezygnowałam z
bulionu w kostce na rzecz
imbiru i
curry;). Główne składniki można by rzecz, że prawdziwie polskie (
wieprzowinka,
pieczarki) ale tajemnica orientalnego smaku ukryta w przyprawach. Zupa faktycznie przepyszna!
Składniki:500 g
mięsa wieprzowego (można zastąpić
filetem z kurczaka)500 g
pieczarek2 ząbki
czosnku1 łyżka ziaren
kolendrygałązki świeżej
kolendryszczypiorsos sojowycurrymielony
imbirpieprzsól2 łyżki
oliwy z oliwek100 g brązowego
makaronuPieczarki umyć, pokroić w grube plastry bądź jeżeli są mniejsze, przekroić na pół.
Mięso pokroić w paski, doprawić roztartymi ziarnami
kolendry,
pieprzem,
imbirem i
curry, zrumienić na rozgrzanej
oliwie, przełożyć do garnka.Na patelni poddusić
pieczarki wraz z przeciśniętym (bądź drobno pokrojonym)
czosnkiem, dodać do
mięsa. Całość zalać 1,5 l gorącej
wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Przed końcem doprawić
sosem sojowym (ilość wg uznania - ok. 2-3 łyżek),
solą i ewentualnie pozostałymi
przyprawami do smaku. Dodać posiekany
szczypior i listki świeżej
kolendry oraz ugotowany al dente, brązowy
makaron.