ßßß Cookit - przepis na Rybka w brzoskwini

Rybka w brzoskwini

nazwa

Wykonanie

Przyszła pora na rybkę w brzoskwini.
Propozycję, która zbiera jedną z najwyższych not wśród odwiedzającej nasz dom rodziny, przyjaciół i znajomych:)
Składniki:
1 kg filetów ryby
1 cebula (preferuję czerwoną)
1 słoik papryki konserwowej (ewentualnie 1 - 2 świeże)
1 puszka brzoskwiń
2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego
sól, pieprz do smaku
mąka, jajko,bułka (do panierki)
oliwa z oliwek
W wersji dieteczynej, rybkę należy delikatnie doprawić solą i pieprzem, w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oliwy z oliwek, piec 20 minut w temp. 180 stopni.
Można przygotować ją w wersji tradycyjnej, tj. smażonej w panierce na patelni. W tym celu należy:
Filety doprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką.
Usmażyć na rozgrzanej oliwie, w panierce z jajka i bułki tartej, odłożyć.
Przygotować warzywa na sos: p okrojoną w piórka cebulę, pokrojone w paski paprykę i brzoskiwnię.
Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w paski paprykę, dusić na wolnym ogniu do miękkości(w przypadku papryki konserwowej są do dosłownie 3 minuty), podlać sokiem z brzoskwiń (wszystko co jest w puszce). Dodajemy brzoskwinię pokrojoną w plastry, przecier lub sok pomidorowy do smaku, pieprz i jeszcze kilka minut dusimy.
Całość przełożyć do naczynia – sos – ryba - sos i odstawić do ostygnięcia.
Podawać na zimno.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/03/c-rybka-w-brzoskwini.html