ßßß
Składniki:1 kg filetów ryby1 cebula (preferuję czerwoną)1 słoik papryki konserwowej (ewentualnie 1 - 2 świeże)1 puszka brzoskwiń2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowegosól, pieprz do smakumąka, jajko,bułka (do panierki)oliwa z oliwekW wersji dieteczynej, rybkę należy delikatnie doprawić solą i pieprzem, w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oliwy z oliwek, piec 20 minut w temp. 180 stopni.Można przygotować ją w wersji tradycyjnej, tj. smażonej w panierce na patelni. W tym celu należy:Filety doprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką.
Usmażyć na rozgrzanej oliwie, w panierce z jajka i bułki tartej, odłożyć.
Przygotować warzywa na sos: p okrojoną w piórka cebulę, pokrojone w paski paprykę i brzoskiwnię.
Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w paski paprykę, dusić na wolnym ogniu do miękkości(w przypadku papryki konserwowej są do dosłownie 3 minuty), podlać sokiem z brzoskwiń (wszystko co jest w puszce). Dodajemy brzoskwinię pokrojoną w plastry, przecier lub sok pomidorowy do smaku, pieprz i jeszcze kilka minut dusimy.Całość przełożyć do naczynia – sos – ryba - sos i odstawić do ostygnięcia.Podawać na zimno.