ßßß
SKŁADNIKI (na 12 sztuk):175 g miękkiego masła175 g cukru175 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka1/2 łyżeczki esencji waniliowej1/4 łyżeczki esencji migdałowej2 łyżki mlekaNadzienie i dekoracja:3 łyżki kremu czekoladowego do pieczywa50 g drobno posiekanych orzechów włoskich75 g cukru pudrukilka kropli esencji migdałowejWYKONANIE:Włóż masło z cukrem do dużej miski, przesiej do niej mąkę i proszek do pieczenia, a potem dodaj jajka oraz obydwie esencje i utrzyj wszystko na gładką masę, jednak nie za długo - z ciasta z grudkami wychodzą lepsze muffinki:) Na koniec dodaj mleko i ucieraj, aż ciasto nabierze takiej konsystencji, że będzie łatwo spływać z łyżki.Przygotuj nadzienie: włóż do miski krem czekoladowy oraz połowę orzechów i wymieszaj z 4 łyżkami ciasta. Papierowe papilotki na muffinki lub silikonową formę na babeczki napełnij ciastem do połowy wysokości. Następnie nałóż do każdej porcji łyżeczkę nadzienia i przykryj resztą ciasta. Piecz 20 minut w 190 °C, aż muffiny wyrosną i się zrumienią. Kiedy ostygną, wymieszaj cukier puder z kilkoma łyżeczkami wody i kilkoma kroplami esencji migdałowej na rzadki lukier. Rozsmaruj go na wierzchu babeczek i posyp resztą orzechów, po czym odstaw do zastygnięcia.

Smacznego!Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.