Wykonanie
Dawno już nie zamieściłam na blogu przepisu na moją ulubioną formę wypieków, czyli muffinki:) Czas nadrobić zaległości. Oto cudownie maślane babeczki, z
orzechowo-
czekoladowym nadzieniem. Babeczki są idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek, w połączeniu z filiżanką
kawy bądź
herbaty smakują... niebiańsko;)

SKŁADNIKI (na 12 sztuk):175 g miękkiego
masła175 g
cukru175 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajka1/2 łyżeczki esencji waniliowej1/4 łyżeczki esencji migdałowej2 łyżki
mlekaNadzienie i dekoracja:3 łyżki
kremu czekoladowego do
pieczywa50 g drobno posiekanych
orzechów włoskich75 g
cukru pudrukilka kropli esencji migdałowejWYKONANIE:Włóż
masło z
cukrem do dużej miski, przesiej do niej
mąkę i
proszek do pieczenia, a
potem dodaj
jajka oraz obydwie esencje i utrzyj wszystko na gładką masę, jednak nie za długo - z ciasta z grudkami wychodzą lepsze muffinki:) Na koniec dodaj
mleko i ucieraj, aż ciasto nabierze takiej konsystencji, że będzie łatwo spływać z łyżki.Przygotuj nadzienie: włóż do miski
krem czekoladowy oraz połowę
orzechów i wymieszaj z 4 łyżkami ciasta. Papierowe papilotki na muffinki lub silikonową formę na babeczki napełnij
ciastem do połowy wysokości. Następnie nałóż do każdej porcji łyżeczkę nadzienia i przykryj resztą ciasta. Piecz 20 minut w 190 °C, aż muffiny wyrosną i się zrumienią. Kiedy ostygną, wymieszaj
cukier puder z kilkoma łyżeczkami
wody i kilkoma kroplami esencji migdałowej na rzadki
lukier. Rozsmaruj go na wierzchu babeczek i posyp resztą
orzechów, po czym odstaw do zastygnięcia.



Smacznego!Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.