Wykonanie
Jeśli szukacie przepisu na
biszkopt z lekkim kremem, to dobrze trafiliście:) Dzisiejszy wypiek to słynne ciasto nazwane na cześć królowej Wiktorii. Tradycyjnie podaje się go w Wielkie Brytanii na uroczystościach kościelnych i letnich jarmarkach. Cudownie lekki
biszkopt przełożony jest gęstą
bitą śmietaną i
dżemem malinowym. Ja wykorzystałam
dżem truskawkowy, który również bardzo dobrze tu pasuje. W oryginale do tego przepisu używa się żółtej, gęstej angielskiej
śmietany (clotted cream).
SKŁADNIKI:200 g miękkiego
masła200 g
cukru4
jajka200 g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka startej
skórki cytrynowej lub esencji waniliowejNadzienie:
dżem malinowy lub
truskawkowy200 ml
śmietany kremówki 36%2 łyżki
cukru pudruWYKONANIE:Miękkie
masło zmiksuj z
cukrem na puszysty krem. Dodawaj kolejno po jednym
jajku i łyżeczce
mąki za każdym razem miksując składniki na wolnych obrotach. Delikatnie wmieszaj resztę
mąki razem z
proszkiem do pieczenia i
skórką cytrynową lub esencją
waniliową, a także łyżkę zimnej
wody. Rozłóż ciasto do dwóch tortownic o średnicy 24 cm - ich dna wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść i wysyp
mąką. Ja piekłam ciasto w jednej tortownicy, bo mam tylko jedną:) i po upieczeniu przecięłam
biszkopt na dwa blaty.
Biszkopt piecz 30 minut w 180 °C, aż dobrze wyrośnie i będzie sprężysty. Ostudzony
biszkopt wyjmij z tortownicy, a papier oderwij. Kremówkę ubij na sztywno z 2 łyżkami
cukru pudru - ja dodałam również łyżeczkę
żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości
wody, bo
śmietana nie chciała być tak sztywna, jak bym sobie tego życzyła:) Na talerzu ułóż blat ciasta i posmaruj go
dżemem, a
potem bitą śmietaną i przykryj drugim blatem. Na końcu posyp ciasto
cukrem pudrem.Przepis pochodzi z książki Ciasta i
ciastka z kremem, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.