ßßß
SKŁADNIKI:200 g miękkiego masła200 g cukru4 jajka200 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka startej skórki cytrynowej lub esencji waniliowejNadzienie:dżem malinowy lub truskawkowy200 ml śmietany kremówki 36%2 łyżki cukru pudruWYKONANIE:Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszysty krem. Dodawaj kolejno po jednym jajku i łyżeczce mąki za każdym razem miksując składniki na wolnych obrotach. Delikatnie wmieszaj resztę mąki razem z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową lub esencją waniliową, a także łyżkę zimnej wody. Rozłóż ciasto do dwóch tortownic o średnicy 24 cm - ich dna wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść i wysyp mąką. Ja piekłam ciasto w jednej tortownicy, bo mam tylko jedną:) i po upieczeniu przecięłam biszkopt na dwa blaty. Biszkopt piecz 30 minut w 180 °C, aż dobrze wyrośnie i będzie sprężysty. Ostudzony biszkopt wyjmij z tortownicy, a papier oderwij. Kremówkę ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru - ja dodałam również łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, bo śmietana nie chciała być tak sztywna, jak bym sobie tego życzyła:) Na talerzu ułóż blat ciasta i posmaruj go dżemem, a potem bitą śmietaną i przykryj drugim blatem. Na końcu posyp ciasto cukrem pudrem.Przepis pochodzi z książki Ciasta i ciastka z kremem, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.