ßßß
SKŁADNIKI (na ok. 14-16 placuszków):2 łyżeczki suszonych drożdży lub 25 g świeżych1 łyżka cukru2 jajka125 g mąkiszczypta soli35 g masła2 banany - jako dodatekSos:1 mała pomarańcza1 cytryna150 ml mleka2 łyżeczki mąki kukurydzianej2 łyżki płynnego miodu25 g mielonych migdałówWYKONANIE:Ciasto: włóż do miski drożdże z cukrem, wmieszaj 90 ml letniej wody i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż powierzchnia płynu spieni się. Następnie wmieszaj jajka, mąkę, sól i 90 ml wody. Masło roztop, ostudź, wlej do ciasta i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.Sos: umyj pomarańczę, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Włóż skórkę z pomarańczy do rondla razem z mlekiem, mąką kukurydzianą, miodem oraz mielonymi migdałami, doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmij go z ognia. Dodaj sok z pomarańczy i łyżkę soku z cytryny.Rozgrzej na dużej patelni niewielką ilość oleju i usmaż z ciasta placuszki. Przed każdą partią smażenia natłuszczaj lekko patelnię. Obierz i pokrój w plastry banany. Pokrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułóż placuszki na talerzach, udekoruj bananami i polej sosem.
Smacznego!Przepis pochodzi z książki Naleśniki i placki, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.