Wykonanie
Dzisiejszy przepis to nowa, arabska odsłona naleśników. Słodkie dania kuchni marokańskiej obfitują w
migdały,
cytryny,
pomarańcze i
daktyle, podobnie zresztą jak kuchnia turecka. Skrzyżowanie
ciasta drożdżowego i naleśnikowego sprawia, że usmażone placuszki są miękkie i puszyste. Sos uzyskuje się z
pomarańczy,
cytryny,
miodu i
migdałów, a same naleśniki obłożone są dodatkowo
bananami - mniam:) Placuszki mogą być zarówno wyśmienitym deserem po głównym daniu, jak też posiłkiem samym w sobie - ja spałaszowałam je na obiad:) Z pewnością przypadną do gustu najmłodszym domownikom!

SKŁADNIKI (na ok. 14-16 placuszków):2 łyżeczki
suszonych drożdży lub 25 g świeżych1 łyżka
cukru2
jajka125 g
mąkiszczypta
soli35 g
masła2
banany - jako dodatekSos:1 mała
pomarańcza1
cytryna150 ml
mleka2 łyżeczki
mąki kukurydzianej2 łyżki płynnego
miodu25 g mielonych
migdałówWYKONANIE:Ciasto: włóż do miski
drożdże z
cukrem, wmieszaj 90 ml letniej
wody i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż powierzchnia płynu spieni się. Następnie wmieszaj
jajka,
mąkę,
sól i 90 ml
wody.
Masło roztop, ostudź, wlej do ciasta i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.Sos: umyj
pomarańczę, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Włóż skórkę z
pomarańczy do rondla razem z
mlekiem,
mąką kukurydzianą,
miodem oraz mielonymi
migdałami, doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmij go z ognia. Dodaj sok z
pomarańczy i łyżkę
soku z cytryny.Rozgrzej na dużej patelni niewielką ilość
oleju i usmaż z ciasta placuszki. Przed każdą partią smażenia natłuszczaj lekko patelnię. Obierz i pokrój w plastry
banany. Pokrop je
sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułóż placuszki na talerzach, udekoruj
bananami i polej sosem.

Smacznego!Przepis pochodzi z książki Naleśniki i placki, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.