Wykonanie
Po
serii przepisów na słodkie wypieki przyszedł czas na coś „na ostro”:) Zapiekane pikantne naleśniki z mielonym
mięsem, mieloną
papryką oraz
chili to łatwa, niedroga i zawsze atrakcyjna propozycja na obiad bądź kolację. Naprawdę polecam!

SKŁADNIKI (na 8 sztuk naleśników):Ciasto na naleśniki:4
jajka300 ml
mleka175 g
mąkiszczypta
soliolej do smażeniaFarsz:1 duża
cebula3 łyżki
oliwy0,5 kg
mielonego mięsa1 łyżka mielonej
paprykiszczypta pokruszonej
papryczki chili1 łyżka
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz300 ml
śmietany 18% lub 22%1 łyżka
mąkinatka pietruszki do posypaniaWYKONANIE:Naleśniki:
jajka ubić z niewielką ilością
mleka. Wmieszać
mąkę oraz
sól i stopniowo wlewać resztę
mleka, mieszając, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do napęcznienia na 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość
oleju - naprawdę niewielką (można go rozprowadzić za pomocą pędzelka). Smażyć cienkie naleśniki, za każdym razem natłuszczając delikatnie patelnię.W dużym garnku rozgrzać
oliwę i zeszklić posiekaną
cebulę. Dodać
mielone mięso i smażyć, mieszając, aż się zrumieni. Doprawić mieloną
papryką i
chili. Wmieszać
koncentrat pomidorowy,
sól oraz
pieprz i wlać 90 ml
wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić 10 minut. Zdjąć z ognia i wmieszać 2 łyżki
śmietany. Na talerzu płasko rozłożyć usmażone naleśniki. Obłożyć je farszem, zwinąć w ruloniki i włożyć do żaroodpornego naczynia. Wymieszać resztę
śmietany z
mąką i nałożyć na każdy naleśnik. Zapiekać 20 minut w temperaturze 190 °C. Udekorować posiekaną
natką pietruszki.



Smacznego!Przepis pochodzi z książki Naleśniki i placki, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów .