ßßß
SKŁADNIKI (na 8 sztuk naleśników):Ciasto na naleśniki:4 jajka300 ml mleka175 g mąkiszczypta soliolej do smażeniaFarsz:1 duża cebula3 łyżki oliwy0,5 kg mielonego mięsa1 łyżka mielonej paprykiszczypta pokruszonej papryczki chili1 łyżka koncentratu pomidorowegosól, pieprz300 ml śmietany 18% lub 22%1 łyżka mąkinatka pietruszki do posypaniaWYKONANIE:Naleśniki: jajka ubić z niewielką ilością mleka. Wmieszać mąkę oraz sól i stopniowo wlewać resztę mleka, mieszając, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do napęcznienia na 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju - naprawdę niewielką (można go rozprowadzić za pomocą pędzelka). Smażyć cienkie naleśniki, za każdym razem natłuszczając delikatnie patelnię.W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mielone mięso i smażyć, mieszając, aż się zrumieni. Doprawić mieloną papryką i chili. Wmieszać koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz i wlać 90 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić 10 minut. Zdjąć z ognia i wmieszać 2 łyżki śmietany. Na talerzu płasko rozłożyć usmażone naleśniki. Obłożyć je farszem, zwinąć w ruloniki i włożyć do żaroodpornego naczynia. Wymieszać resztę śmietany z mąką i nałożyć na każdy naleśnik. Zapiekać 20 minut w temperaturze 190 °C. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!Przepis pochodzi z książki Naleśniki i placki, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów .