Wykonanie
Jesień, przynajmniej ta kalendarzowa, już dawno się skończyła, ale dzięki
przetworom możemy
mieć jej skarby pod ręką bez względu na
porę roku. U mnie dziś na blogu w roli głównej
dynia schowana
między warstwami kruchego ciasta, powideł, pokruszonych
herbatników i
bezy. Poniższy przepis to czysta improwizacja, choć główny pomysł zaczerpnięty jest z receptury na domową szarlotkę - klik . Ciasto powstało, bo
dynia wylądowała parę dni wcześniej w słoikach i chcieliśmy się przekonać, jak smakuje, a i z pokruszonymi do innego ciasta
herbatnikami nie wiedzieliśmy, co zrobić:) I tak powstało kruche ciasto
dyniowe:)

Ciasto:3 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniakostka
margaryny - w temperaturze pokojowej5
żółtek3/4 szklanki
cukru2 łyżki
kakao2 słoiczki dyni na słodko - ja skorzystałam z przepisu na
dynię z
jabłkiem i
galaretką brzoskwiniową zaczerpniętego z blogu W Mojej Kuchni Lubię... - klik Zamiast kwasku
cytrynowego dałam
sok z cytryny.
Beza:5
białekszczypta
soli3/4 szklanki
cukru1
kisiel owocowy lub
budyń śmietankowy/waniliowyDodatkowo:
powidła śliwkowe, ulubiony
dżem lub ulubiona
konfitura,
cukier puder oraz pokruszone
herbatnikiWYKONANIE:
Margarynę,
żółtka i
cukier na ciasto utrzeć mikserem. Na stół przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dodać do nich przygotowaną masę z
margaryny,
żółtek i
cukru. Wszystko wyrobić rękami. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich wrobić 2 łyżki
kakao i tę część włożyć do lodówki (wtedy będzie się lepiej ścierać na tarce), a drugą (jasną) od razu wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną
mąką czy
bułką tartą blachę, o tradycyjnych wymiarach. Ciasto w blasze posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć
dynię ze słoików, a na
dynię rozsypać pokruszone
herbatniki. Na
herbatniki z kolei wykładamy ubite na sztywno
białka.Piana:
białka ubić ze szczyptą
soli. Gdy się już lekko podbije, dodawać do niej stopniowo
cukier i ubić na sztywno. Na koniec dodać
kisiel lub
budyń (co mamy pod ręką) i wymieszać już wszystko delikatnie łyżką, nie mikserem.Na pianę ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzone w lodówce, ciemne ciasto. Całość pieczemy w 170-180 °C przez 40-45 minut. A jak się wyciągnie ciasto z pieca, jeszcze gorące, trochę posmarować go po górze
masłem, które nada wypiekowi fantastyczny
maślany posmak, no i posypać
cukrem pudrem.Chyba nic nie pominęłam, ale dla ścisłości powtórzę kolejność poszczególnych warstw:)rozwałkowane ciasto jasne + powidła +
dynia ze słoika + pokruszone
herbatniki + piana z
białek + starte ciemne ciastoA to kolejne etapy pieczenia:)



Smacznego!