ßßß Cookit - przepis na KRUCHE CIASTO DYNIOWE

KRUCHE CIASTO DYNIOWE

nazwa

Wykonanie

Jesień, przynajmniej ta kalendarzowa, już dawno się skończyła, ale dzięki przetworom możemy mieć jej skarby pod ręką bez względu na porę roku. U mnie dziś na blogu w roli głównej dynia schowana między warstwami kruchego ciasta, powideł, pokruszonych herbatników i bezy. Poniższy przepis to czysta improwizacja, choć główny pomysł zaczerpnięty jest z receptury na domową szarlotkę - klik . Ciasto powstało, bo dynia wylądowała parę dni wcześniej w słoikach i chcieliśmy się przekonać, jak smakuje, a i z pokruszonymi do innego ciasta herbatnikami nie wiedzieliśmy, co zrobić:) I tak powstało kruche ciasto dyniowe:)
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny - w temperaturze pokojowej
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 słoiczki dyni na słodko - ja skorzystałam z przepisu na dynię z jabłkiem i galaretką brzoskwiniową zaczerpniętego z blogu W Mojej Kuchni Lubię... - klik Zamiast kwasku cytrynowego dałam sok z cytryny.
Beza:
5 białek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 kisiel owocowy lub budyń śmietankowy/waniliowy
Dodatkowo: powidła śliwkowe, ulubiony dżem lub ulubiona konfitura, cukier puder oraz pokruszone herbatniki
WYKONANIE:
Margarynę, żółtka i cukier na ciasto utrzeć mikserem. Na stół przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do nich przygotowaną masę z margaryny, żółtek i cukru. Wszystko wyrobić rękami. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich wrobić 2 łyżki kakao i tę część włożyć do lodówki (wtedy będzie się lepiej ścierać na tarce), a drugą (jasną) od razu wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką czy bułką tartą blachę, o tradycyjnych wymiarach. Ciasto w blasze posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć dynię ze słoików, a na dynię rozsypać pokruszone herbatniki. Na herbatniki z kolei wykładamy ubite na sztywno białka.
Piana: białka ubić ze szczyptą soli. Gdy się już lekko podbije, dodawać do niej stopniowo cukier i ubić na sztywno. Na koniec dodać kisiel lub budyń (co mamy pod ręką) i wymieszać już wszystko delikatnie łyżką, nie mikserem.
Na pianę ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzone w lodówce, ciemne ciasto. Całość pieczemy w 170-180 °C przez 40-45 minut. A jak się wyciągnie ciasto z pieca, jeszcze gorące, trochę posmarować go po górze masłem, które nada wypiekowi fantastyczny maślany posmak, no i posypać cukrem pudrem.
Chyba nic nie pominęłam, ale dla ścisłości powtórzę kolejność poszczególnych warstw:)
rozwałkowane ciasto jasne + powidła + dynia ze słoika + pokruszone herbatniki + piana z białek + starte ciemne ciasto
A to kolejne etapy pieczenia:)
Smacznego!
Źródło:http://kuchennesilvarerum.blogspot.com/2014/01/kruche-ciasto-dyniowe.html