Wykonanie
Ile domów i gospodyń, tyle samo przepisów na szarlotkę:) Dziś chcę się podzielić z
Wami przepisem na moją rodzinną wersję tego ciasta. Swego czasu szarlotka ta gościła na naszym
stole praktycznie co weekend i zawsze spotykała się z takim przyjęciem i zachwytem, jakby nikt wcześniej jej jeszcze nie jadł:) Ja nazywam ją szarlotką Jadzi (od imienia mamy:)) A jej główną zaletą jest to, że zawsze można dodać do niej coś nowego, zmienić składnik, no po prostu zaimprowizować, ale i tak nie ma takiej możliwości, żeby nie była najlepsza:) Idealne do ciasta będą, oczywiście, szare lub złote renety, których w tym roku mam spory zapas w piwnicy (dziękuję serdecznie darczyńcom:)) Jeśli nie mamy
świeżych jabłek, świetnie sprawdzą się te zachomikowane w słoikach.

SKŁADNIKI:Ciasto:3 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniakostka
margaryny - w temperaturze pokojowej5
żółtek3/4 szklanki
cukruJabłka:5-6 dużych, dorodnych i soczystych
jabłek - obranych i startych na tarce o grubych oczkach, lub duży słoik
jabłek, a nawet dwa słoiki - jest szarlotka, ma być dużo
jabłek:)1/2 szklanki
cukru1
galaretka owocowaBeza:5
białekszczypta
soli3/4 szklanki
cukru1
kisiel owocowy (ładnie wygląda
truskawkowy albo jakiś inny czerwony:)) lub
budyń śmietankowy/waniliowyDodatkowo:
powidła śliwkowe, ulubiony
dżem lub ulubiona
konfitura,
cynamon oraz
cukier puderWYKONANIE:
Margarynę,
żółtka i
cukier na ciasto utrzeć mikserem. Na stół przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dodać do nich przygotowaną masę z
margaryny,
żółtek i
cukru. Wszystko wyrobić rękami. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich schłodzić w lodówce (wtedy będzie się lepiej ścierać na tarce), a drugą od razu wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną
mąką czy
bułką tartą blachę, o tradycyjnych wymiarach. Ciasto w blasze posmarować powidłami.
Jabłka:Starte
jabłka, bądź te bezpośrednio ze słoika, przesmażyć z
cukrem i
galaretką, do momentu, aż
cukier i
galaretka się rozpuszczą.
Owoce od razu, jeszcze ciepłe, wyłożyć na powidła i posypać
cynamonem - ja
daję go dość sporo, bo uwielbiam:)Piana:Pianę ubić ze szczyptą
soli. Gdy się już lekko podbije, dodawać do niej stopniowo
cukier i ubić na sztywno. Na koniec dodać
kisiel lub
budyń (co mamy pod ręką) i wymieszać już wszystko delikatnie łyżką, nie mikserem. Pianę wyłożyć na
jabłka i
cynamon.Na samą górę zetrzeć drugą część ciasta - na tarce o grubych oczkach. Szarlotkę piec w 170-180 °C przez 40-45 minut. A jak się wyciągnie ciasto z pieca, jeszcze gorące, trochę posmarować go po górze
masłem, które nada szarlotce fantastyczny
maślany posmak, no i posypać
cukrem pudrem.

Smacznego!