Wykonanie
Uwielbi am łatwe, szybkie zupy, które w dodatku są smaczne. Takie ekspresowe zupy są idealne dla zapracowanych, którzy nie maja dużo czasu na przygotowanie obiadu. Ja lubię również je robić wtedy, kiedy w planach mam obiad 2-daniowy, szczególnie wtedy, kiedy danie główne będzie nieco bardziej pracochłonne. Zupy krem można zrobić niemal ze wszystkiego. Dla mnie zupki tego typu są numerem jeden wśród zup i ciągle wykorzystuję inny bazowy składnik do ich wykonania. Świadomość tego ile jeszcze pysznych zup-krem przede mną
przyprawia mnie o dreszcze :)Porcja dla 4 osób

Składniki:1 duży
kalafior lub paczka mrożonego1 litr domowego
bulionu warzywnego1
marchewka* warzywa z
bulionu (jeśli gotowaliśmy
bulion to używamy 1
marchewki i
pietruszki oraz pół
selera)3 duże ząbki
czosnkusól i
pieprzchleb na grzanki
olej do podsmażenia grzanekopcjonalnie:
śmietana 18%, 3 łyżki

Wykonanie:Przygotowujemy
bulion warzywny. Wyciągamy warzywa, zostawiamy 1
marchewkę,
pietruszkę i pół
selera oraz około litr
bulionu. Do gorącego
bulionu wrzucamy cale ząbki
czosnku i różyczki
kalafiora. Jeśli nie mamy
bulionu to zagotowujemy
wodę z
marchewką, pietruchą,
selerem, następnie wrzucamy
kalafiora i
czosnek. Gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Całość miksujemy blenderem.Można dodać opcjonalnie 3 łyżki
śmietany 18%.Podajemy z grzankami domowej roboty. Opcjonalnie z kleksem
śmietany, oprószoną
koperkiem lub
pietruszką.Ja niestety przyznam, że zapomniałam kupić
zieleninkę do posypania, stąd taka skromna wersja :pSmacznego :)