Wykonanie

Szybka do zrobienia zupa. Nie trzeba jej pilnować - warzywa dzielimy na mniejsze części i wrzucamy na 25-30 minut do piekarnika by się upiekły, a następnie miksujemy z
bulionem warzywnym. Można użyć (tak jak ja zwykle robię)
bulionu z kostki ekologicznej, jeśli nie mamy akurat ugotowanego domowego. Gdy używamy ekologicznych warzyw - wystarczy je wyszorować, nie trzeba obierać.Składniki:1 duży
seler, podzielony na mniejsze części2-3
pietruszki, przekrojone na połówki2
cebule, podzielone na ćwiartkigłówka
czosnku, przekrojona na pół (w całości)1/2
kalafiora, podzielonego na różyczkiok. 2 l
bulionu warzywnego (można użyć np. takiego rosołu wegetariańskiego lub użyć kostki ekologicznej)1-2 łyżki
oleju lub
masła sklarowanego (w zależności czy zupa ma być wegańska, czy nie)grzanki z
chleba do podaniaWszystkie warzywa wyłożyłam na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.W garnku zagotowałam
wodę, dodałam do niej ekologiczną kostkę wegetariańską i
masło sklarowane.Warzywa zmiksowałam blenderem wraz z
bulionem. Podałam z grzankami z domowego
razowego chleba.