ßßß
Szybka do zrobienia zupa. Nie trzeba jej pilnować - warzywa dzielimy na mniejsze części i wrzucamy na 25-30 minut do piekarnika by się upiekły, a następnie miksujemy z bulionem warzywnym. Można użyć (tak jak ja zwykle robię) bulionu z kostki ekologicznej, jeśli nie mamy akurat ugotowanego domowego. Gdy używamy ekologicznych warzyw - wystarczy je wyszorować, nie trzeba obierać.Składniki:1 duży seler, podzielony na mniejsze części2-3 pietruszki, przekrojone na połówki2 cebule, podzielone na ćwiartkigłówka czosnku, przekrojona na pół (w całości)1/2 kalafiora, podzielonego na różyczkiok. 2 l bulionu warzywnego (można użyć np. takiego rosołu wegetariańskiego lub użyć kostki ekologicznej)1-2 łyżki oleju lub masła sklarowanego (w zależności czy zupa ma być wegańska, czy nie)grzanki z chleba do podaniaWszystkie warzywa wyłożyłam na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.W garnku zagotowałam wodę, dodałam do niej ekologiczną kostkę wegetariańską i masło sklarowane.Warzywa zmiksowałam blenderem wraz z bulionem. Podałam z grzankami z domowego razowego chleba.