ßßß Cookit - przepis na Biała zupa z pieczonych warzyw

Biała zupa z pieczonych warzyw

nazwa

Wykonanie

Szybka do zrobienia zupa. Nie trzeba jej pilnować - warzywa dzielimy na mniejsze części i wrzucamy na 25-30 minut do piekarnika by się upiekły, a następnie miksujemy z bulionem warzywnym. Można użyć (tak jak ja zwykle robię) bulionu z kostki ekologicznej, jeśli nie mamy akurat ugotowanego domowego. Gdy używamy ekologicznych warzyw - wystarczy je wyszorować, nie trzeba obierać.
Składniki:
1 duży seler, podzielony na mniejsze części
2-3 pietruszki, przekrojone na połówki
2 cebule, podzielone na ćwiartki
główka czosnku, przekrojona na pół (w całości)
1/2 kalafiora, podzielonego na różyczki
ok. 2 l bulionu warzywnego (można użyć np. takiego rosołu wegetariańskiego lub użyć kostki ekologicznej)
1-2 łyżki oleju lub masła sklarowanego (w zależności czy zupa ma być wegańska, czy nie)
grzanki z chleba do podania
Wszystkie warzywa wyłożyłam na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.
W garnku zagotowałam wodę, dodałam do niej ekologiczną kostkę wegetariańską i masło sklarowane.
Warzywa zmiksowałam blenderem wraz z bulionem. Podałam z grzankami z domowego razowego chleba.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/03/biaa-zupa-z-pieczonych-warzyw.html